Laptele, ingredientul frumuseţii

1 lapte miere frumusete jpg jpeg

Ştiai că laptele, unul dintre alimentele nelipsite din bucătărie, poate fi utilizat într-o varietate de moduri? Nu este doar bun de băut şi parte importantă în compoziţia deserturilor şi a mâncărurilor. Laptele este hrănitor, iar de această calitate pot beneficia atât pielea, cât şi părul, pentru că din acest lichid poţi face şi tratamente de înfrumuseţare eficiente.

Regina egipteană Cleopatra era cunoscută pentru obiceiul de a se îmbăia în cantităţi generoase de lapte. Din trecutul îndepărtat şi până în prezent, oamenii de ştiinţă au cercetat modul cum influenţează laptele aspectul pielii şi al părului şi au descoperit că proteinele prezente în lapte sunt esenţiale pentru menţinerea ţesutului sănătos al corpului; iar acidul lactic natural pe care îl conţine este, de asemenea, ideal pentru piele. 

7 întrebuinţări inedite ale laptelui  

 

Luptă cu acneea

Studiile au arătat că laptele este un bun agent antiacneic, contribuind la reducerea sebumului. De asemenea, combate bacteriile care favorizează apariţia acneei. Ce trebuie să faci ca să beneficiezi de acest efect binefăcător? Doar să te speli pe faţă cu lapte şi să îl laşi să se usuce, apoi să te clăteşti cu apă călduţă şi, la final, să aplici o cremă de faţă potrivit pentru tenul tău. 

Decolorează petele pigmentare

Amestecă lapte cu suc de lămâie şi vei obţine un înălbitor natural. Combină miere, lapte, năut şi lămâie, în cantităţi cât să obţii o pastă, pe care o aplici pe piele şi o laşi minimum 15 minute. Clăteşte-te apoi cu multă apă. După câteva proceduri, vei descoperi un ten mai luminos şi fără pete inestetice. 

Demachiază eficient

Laptele poate fi utilizat şi în ritualul de curăţare a pielii. Este un excelent demachiant, care nu doar că îndepărtează murdăria, praful şi resturile de produse cosmetice, acţionează şi ca o loţiune cu efect calmant şi nutritiv asupra pielii curăţate. Foloseşte laptele aşa cum utilizezi produsul tău demachiant obişnuit. Aplică o cantitate pe discheta de bumbac şi şterge toate zonele feţei şi ale gâtului. De fiecare dată când foloseşti laptele pentru îngrijire şi înfrumuseţare, este indicat să te speli după ce acesta şi-a făcut efectul asupra pielii. 

Acţionează ca exfoliant

Tot laptele poate fi utilizat şi ca agent exfoliant. Acţiunea sa blândă asupra tenului face ca pielea să devină netedă şi catifelată. Pentru prepararea compoziţiei exfoliante, ai nevoie de 3 linguri de fulgi de ovăz şi 1 ceaşcă de lapte cu 3,5% grăsime. Pasta aceasta cu efect abraziv poate fi utilizată atât pentru corp, cât şi pentru faţă. Este indicat să laşi amestecul să se usuce pe piele şi apoi să te speli cu multă apă. La final, aplică o loţiune de corp hidratantă. Dacă recurgi la acest procedeu de 2 ori pe săptămână, în aproximativ 1 lună vei observa că aspectul pielii va fi cu mult îmbunătăţit.  

Micşoşează porii dilataţi 

Cei mai mulţi oameni care au tenul gras ori mixt se confruntă cu problema porilor măriţi. Din fericire, aspectul inestetic poate fi remediat cu ajutorul laptelui, mai aprecis cu laptele acru şi cu smântână. Aplică pe faţă şi pe gât lapte bătut sau smântână, lasă să îşi facă efectul între 15-30 de minute şi apoi spală-te cu apă rece. Ştiai că produsele lactate funcţionează cel mai bine când vine vorba despre micşorarea porilor dilataţi ai pielii?

Balsam pentru păr 

Balsamul tău obişnuit poate fi înlocuit cu unul făcut din ingrediente naturale, adică lapte şi banană. Amestecă 50 ml de lapte gras şi câteva felii de banană coapte, omogenizează şi aplică pe părul spălat cu şampon şi clătit bine. Lasă să acţioneze până la 10 minute şi apoi clăteşte-te foarte bine. Această compoziţie hrăneşte în profunzime şi conferă strălucire podoabei capilare. 

Tratament pentru păr uscat 

Părul uscat, tern sau tocit poate fi remediat cu ajutorul laptelui. Este un ingredient cu adevărat deosebit, care redă sănătatea părului, dar şi a scalpului. Aplică o cantitate de lapte gras pe păr şi pielea capului, freacă uşor cel puţin 5 minute şi apoi spăla-te pe cap, cum o faci în mod normal. Bine de ştiut! Această metodă nu este recomandată persoanelor care au mătreaţă. 

Caseta specialistului 

Dr. Oana Clătici 

medic primar dermatolog  

Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti 

Laptele şi derivatele sale, datorită acţiunii calmante şi emoliente, sunt folosite pentru tenurile uscate, uşor iritabile. Conţinutul său bogat în substanţe nutritive îi atribuie un rol important în înfrumuseţarea pielii. Acidul lactic ajută la curăţirea celulelor moarte. Vitaminele A şi D luptă împotriva deshidratării pielii, vitamina B1 previne acneea, vitamina B6 combate punctele negre, vitamina C dă claritate pielii, vitamina K întăreşte vasele capilare, prevenind cuperoza. Unele derivate din lapte (iaurtul, laptele bătut) pot fi folosite şi în cazul tenurilor grase, pentru a creşte acididitatea pielii.