La ce te ajută o cură cu fructe de cătină

1 2 jpg jpeg

Sucul de cătină susţine activitatea ficatului

Pentru a creşte capacitatea de apărare a organismului, pentru a preveni bolile de ficat şi pentru a scăpa în timp mai scurt de o enterocolită cum este cea de fermentaţie, bea suc de cătină preparat în casă.

Ca să faci suc proaspăt de cătină, este nevoie să zdrobeşti boabele cu o lingură de lemn, într-un vas de porţelan, până obţii o pastă. Cel mai bine ar fi s-o consumi imediat. Dacă nu este posibil sau ai o cantitate prea mare de suc la final, pune-l într-un recipient închis la culoare, la frigider şi bea-l în câteva zile. O altă variantă este să-l congelezi în recipient de plastic. În caz contrar, se oxidează şi-şi pierde din proprietăţile nutritive.

De preferat, sucul de cătină se bea în combinaţie cu suc de morcov. La o jumătate de pahar de pahar de suc de morcov, 5 linguri de suc de cătină. Se ia de 3 ori pe zi, între mese.

Sucul de cătină şi morcov luat chiar şi de 6 ori pe zi te ajută să alungi gazele şi balonarea cauzate de enterocolita de fermentaţie. Poţi face şi o cură cu pulbere de cătină timp de 7 zile în care iei câte o linguriţă de 3 ori pe zi, la 1-2 ore după masă.

Siropul de cătină creşte imunitatea la răceli şi gripe

Cătina, în special siropul preparat din ea, alungă oboseala şi creşte imunitatea la bolile care apar la trecerea de la vară la toamnă, guturai şi gripă. Aduce un plus de vitamine (A, B1, C, E), care stimulează pofta de mâncare.

Din cătina proaspătă poţi face siropul astfel: zdrobeşte trei ceşti de cătină şi pune peste ele o ceaşcă de miere. Amesteci şi păstrezi la frigider. În fiecare zi, iei din sirop câte 5 linguriţe, pe nemâncate. Dacă urmezi tratamentul 3-4 săptămâni, ai şanse mari să nu răceşti în sezonul rece. Dacă răceşti frecvent şi eşti chiar la debutul bolii, dublează cantitatea de sirop de cătină, pentru a-ţi ajuta sistemul imunitar să se lupte cu virusurile.

Extrapont

Şi maceratul din fructe uscate de cătină creşte imunitatea. Acoperă 1-2 linguriţe de fructe cu 250 ml de apă rece. Lasă-le 10 ore, apoi strecoară şi bea lichidul de-a lungul unei zile, înainte de a mânca.

Ce alte leacuri cu cătină îţi sunt utile

Uleiul de cătină protejează inima şi ochii

Alături de remediile cu fructe de cătină pe care le poţi prepara acasă, cele pe bază de cătină pe care le găseşti în magazinele naturiste te ajută să te menţii sănătos. Este şi cazul uleiului de cătină. Din el, organismul îşi poate procura vitamine: A, D, E, K şi acizi graşi polinesaturaţi care au efect regenerator. O cură de 4 săptămâni în care iei zilnic 3-6 capsule sau 60 de picături de ulei de cătină, împărţite în 3 reprize sporeşte acuitatea vizuală, previne inflamaţiile, bolile de inimă şi digestive, alungă oboseala.

Info

Pielea afectată de arsuri uşoare se regenerează mai repede dacă o masezi cu ulei de cătină.

Pulberea de cătină alungă nervozitatea

Cu pulbere de cătină poţi face o cură de 3 luni sau una îndelungată, de jumătate de an, pentru a combate nu doar stările de nervozitate date de tulburările hormonale, ci şi bolile intestinale şi reumatismale, diabetul, atacul de cord şi accidentul vascular cerebral. O linguriţă de pulbere luată de 2 sau de 3 ori pe zi creşte nivelul de serotonină, ceea ce aduce o stare de bine, de calm interior.

Ştiai că...

... e indicat să alegi pulberea de cătină în locul infuziei sau a decoctului din fructele uscate, pentru că unele vitamine (A, C, E) se pierd în urma fierberii?