La ce ajută terapia la salină

1 2 jpg jpeg

Calităţile terapeutice ale aerului din saline se datorează în mare parte aerosolilor. Aceştia sunt particule foarte fine de minerale cu efect curativ, care plutesc în aer, fiind uşor de inhalat. Sursa aerosolilor din saline sunt chiar pereţii de sare ai peşterilor.

Inhalarea lor tratează o serie întreagă de probleme produse de stres, precum tulburările de somn şi anxietatea. Specialiştii spun că este necesară o cură de minimum două săptămâni pe an pentru ca tratamentul să fie eficient, iar rezultatele să se menţină pentru lung timp.

Recomandată astmaticilor

Tratamentul în saline este foarte bun pentru cei cu astm, inclusiv pentru copiii care suferă de această boală. Mersul la saline poate scădea frecvenţa crizelor în timpul cărora pacientul simte că se sufocă.

Aceste crize survin pe fondul inflamaţiilor de la nivelul căilor respiratorii, care se îngustează şi produc senzaţia de lipsă de aer. Aerosolii din interiorul salinelor sunt formaţi în special din ioni de sodiu care, atunci când sunt inhalaţi, calmează inflamaţiile şi contribuie la refacerea mucoaselor căilor respiratorii. Totuşi, specialiştii avertizează că acest tip de terapie nu poate înlocui tratamentul clasic pentru astm.

Te-ar mai putea interesa:

- Cât de mult te ajută terapia la salină

- Uite de câte boli poţi să scapi la mare

- La ce ajută împachetările cu nămol

Atenţie la contraindicaţii!

Terapia la saline nu este recomandată persoanelor care suferă de tuberculoză pulmonară, de micoze pulmonare sau de cancer la plămâni. Dacă suferi de boli contagioase va trebui să le tratezi înainte de a merge la salină. De asemenea, sunt contraindicate tratamentele balneare în saline dacă ai crize de angină pectorală, epilepsie, dacă suferi de claustrofobie sau dacă eşti însărcinată.

Salinele artificiale înlătură stresul

În unele oraşe au fost amenajate saline artificiale. Pentru accesul în aceste centre nu este nevoie de trimitere din partea medicului, iar şedinţele se plătesc pe oră. Beneficiul principal al expunerii la aerul din interior constă în faptul că înlătură stresul.

Ai nevoie de trimitere de la medic

Medicul specialist este cel care recomandă, în majoritatea cazurilor, tratamentul balnear în salină. Biletul de recomandare are stabilit un diagnostic, iar în funcţie de acesta, medicul specialist în medicină balneară va stabili care este tratamentul pe care trebuie să îl urmezi. De asemenea, şi medicul de familie poate face aceste trimiteri către staţiunile balneare, dar tot pe baza unui diagnostic pus de către medicul specialist.

Doctorul care face trimiterea este cel care indică şi staţiunea balneară unde ar trebui să faci tratamentul, durata curei precum şi perioada din an când este bine să faci terapie la salină. În funcţie de recomandarea medicului balneolog, vei petrece în salină un anumit număr de ore, timp în care ai diferite opţiuni de recreere.

Unele saline au amenajate săli de sport, altele au paturi pentru dormit, piscine şi chiar biserici în care poţi merge la slujbele religioase.

Bune pentru imunitate

Staţiunile balneare dispun şi de lacuri naturale sărate pentru ca tratamentul balnear să fie unul complex. În cazul în care sistemul tău imunitar ta este mult prea slăbit şi răceşti uşor, îţi poţi fortifica organismul dacă mergi, o dată pe an, la cure de tratament cu apă sărată, pentru minumum două săptămâni.

Potrivit specialiştilor în balneologie, băile saline stimulează acele glande ale corpului care sunt responsabile de controlarea infecţiilor din organism şi, în acelaşi timp, de reglarea metabolismului şi a circulaţiei periferice. De asemenea, băile saline îţi pot calma şi durerile reumatice. Pe termen lung, acestea îţi întăresc organismul, ferindu-te de infecţii.

Doctor Click! vă sfătuieşte

Dr. Florin Mihălţan, medic primar pneumolog

Speleoterapia, tratamentul practicat în saline, nu trebuie să înlocuiască, sub nicio formă, medicaţia de control a astmului recomandată de medicul specialist. Este foarte important ca pacientul să nu meargă la cură în timpul crizelor, ci în perioadele de stabilizare a afecţiunii.

Pentru alte boli respiratorii, cum este, de pildă, bronşita cronică, curele balneare în saline nu dau rezultate la fel de importante ca în cazul persoanelor cu astm sau predispuse la infecţii respiratorii. O alternativă la curele în salină sunt curele heliomarine, care, de asemenea, calmează astmul şi cresc rezistenţa celor care se confruntă cu infecţii recurente ale căilor respiratorii.