Kinetoterapie după un accident vascular cerebral

1 2 jpg jpeg

O recuperare rapidă se obţine în primele şase luni, apoi procesul este mai lent. „Accidentul vascular cerebral rezultă din restricţia sanguină către creier. AVC poate fi ischemic (cauzând leziunea neuronilor şi deficit neurologic) sau hemoragic (în urma rupturii unui vas cerebral şi inundării creierului). Kinetoterapia permite recuperarea motricităţii membrelor superioare şi inferioare şi reeducarea mersului. Programul de recuperare trebuie să înceapă cât mai devreme: în AVC ischemic, după 36 de ore, iar în cel hemoragic, la 10-12 zile după apariţia sa. Programul se adaptează în funcţie de stadiu”, explică Şerban Indrei (foto), kinetoterapeut principal la Secţia de fizioterapie şi recuperare medicală din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila“ (tel. 0722.350.381).

Paralizia apare pe partea opusă localizării leziunii cerebrale.

Exerciţiile se efectuează zilnic, cu prudenţă, ţinând cont şi de bolile asociate. Pentru exerciţiile prezentate, se recomandă şapte-opt repetări, în câte două-trei serii.

Aşezat pe pat, sprijină-te pe cot şi pe palmă şi apoi ridică trunchiul. Aşezat pe scaun, fixează braţele pe spătarul unui alt scaun şi ridică-te. Întins pe spate, prinde un săculeţ de nisip la nivelul încheieturii mâinii sau ţine o ganteră în mână, du braţul lateral, îndoaie-l la 90 de grade, apoi coboară-l şi ridică-l.