Jocul responsabil – cum să evitaţi efectele negative mintale

1 2 jpg jpeg

Oamenii de ştiinţă au demonstrat cum unii jucători cu dependenţă au mai multă materie cenuşie crescută în anumite părţi, un mecanism care le provoacă tulburări afective şi le permite un risc economic mai mare. Atât timp cât aplicaţi regulile jocului responsabil, cum ar fi stabilirea unui buget de joc pe care să nu-l depăşiţi în nici o circumstanţă sau să nu depăşiţi limita la pahare atunci când jucaţi, permiteţi un comportament disciplinat, responsabil, care vă pune automat la adăpost de efectele negative mentale, ce pot surveni unui joc haotic.

Echipa de oameni de ştiinţă, sub comanda profesorului Joseph Kable, susţin că această descoperire aduce cu sine posibilitatea unor noi tratamente pentru dependenţa de jocuri de noroc, atât prin plan psihologic, cât şi prin administrarea unor medicamente. Studiul a avut in prim plan factorii mentali care pot influenţa aversiunea unei persoane la risc – conexiunile funcţionale, structurale, volumul de materie cenuşie/albă şi amigdală - şi s-a efectuat asupra unui grup de adulţi tineri. În urma acestei analize a rezultat că cei mai mulţi dintre aceşti tineri sunt predispuşi unui risc financiar mare, fără să aibă siguranţa a unor posibile câştiguri. Tinerii care prezintă o toleranţă crescută la risc au mai multă materie cenuşie, amigdala mult mai mare şi conexiunile între amigdală şi materia cenuşie/albă mult mai funcţionale.

Conform studiilor, cei mai mulţi dintre oameni cu probleme de anxietatealeg fie jocurile de noroc, fie alcoolul, ca o metodă de a reduce stresul. Indiferent de metoda aleasă, aceasta progresează şi ajung să creeze probleme mult mai mari pentru persoana respectivă. Cei mai mulţi dintre jucătorii cu probleme explică cum, atunci când vor o distragere de la sentimentele lor, intră în „zonă”, adică în joc, însă pericolul este ca ei să joace mai mult timp si mai mulţi bani decât dispun, creând probleme familiale sau chiar financiare, lucru care poate duce la depresie.

Sunt mai mulţi factori care pot contribui la dependenţa de jocuri de noroc, dorinţa la un câştig rapid şi mare, necesitatea de adrenalină, statutul social al unui jucător profesionist, necesitatea de interacţiune, atmosfera de divertisment, anxietatea. Din păcate, cei mai mulţi dintre utilizatori nu le tratează ca pe un simplu mediu distractiv şi trec foarte uşor peste graniţa invizibilă dintre un joc responsabil la un joc cu probleme, mai ales dacă face parte din categoria expusă de echipa profesorului Joseph Kable.

Sunt peste 200 de milioane de jucători în lume şi în timp ce cei mai mulţi dintre ei se bucură de acest mediu de divertisment, fără să prezinte nici o problemă, sunt 0,2 % care dezvoltă dependenţă de jocuri de noroc, in care majoritatea se luptă cu probleme de anxietate, depresie, dependenţa de alcool sau droguri.

Jocurile de noroc pot fi o activitate distractivă, atât timp cat se respectă principiile unui joc responsabil. La fel ca şi alcoolul, acesta devine destructiv în momentul în care nu mai sunteţi voi care le controlaţi, ci ele vă controlează viaţa dar şi bugetul.