Castigatoare de premii Emmy si Globul de Aur, actrita binecunoscuta din serialul de comedie Friends nu a fost dintotdeauna sclipitoare la invatat. Jennifer Aniston a avut mari probleme la scoala din cauza dislexiei.

Multa vreme, Jennifer Aniston a crezut ca daca poarta ochelari de vedere, poate citi mai usor si poate retine ce citeste, activitati ce ii pareau extrem de dificile in trecut. Intr-un interviu acordat Hollywood Reporter, actrita a dezvaluit ca a descoperit abia spre varsta de 20 de ani ca are dislexie. Stiai ca Einstein si Napoleon erau dislexici si ca sunt sanse mari ca ei sa nu se fi putut concentra prea bine si sa le fi fost greu sa retina informatii? In lume, aproape 10% din copii au aceasta tulburare de invatare cauzata de o disfunctionalitate neurologica.

Jennifer Aniston nu putea sa memoreze nimic

Vorbind despre perioada cand se lupta cu dislexia, Jennifer a povestit, ca cel mai greu ii era cand citea: „Ochii mei sareau cate 4 cuvinte si apoi se intoarceau 2 cuvinte“. Credea ca nu este chiar desteapta, pentru ca nu putea retine nimic din ce citea. „Dupa ce am facut aceasta descoperire, am simtit cum toate traumele din copilarie – tragediile, dramele – sunt explicate“, a marturisit celebra actrita.

De fapt, multi actori cunoscuti sufera de dislexie. Cei mai multi au reusit sa isi potenteze talentul actoricesc prin capacitatea deosebita de observare, empatie si de a intra, metaforic, in mintea personajelor pe care le interprreteaza.

Sunt mai multe forme de dislexie

Cand spui dislexie, poate fi vorba despre tulburare de citire (citire lenta, cu greseli, dificultati in intelegerea textului citit), poate fi vorba despre disgrafie sau tulburare de scriere (scriere urata, cu greseli de ortografie) sau despre discalculie sau tulburare de calcul.

Cu toate ca intampina probleme la citit, scris si vorbit, dislexicii au gandire vizuala si imaginatie extrem de bogate.

Citeste mai multe despre problema lui Jennifer Aniston, dislexia:

Dislexicii recunosc mai greu vocile celorlalti

Doar 15% dintre romani au auzit despre dislexie

 

Foto: stylecraze.com