Ivermectina, antidot pentru COVID-19? Ce atrag atenţia medicii

1 shutterstock 1770101723 jpg jpeg

Antiparazitar folosit pentru tratarea păduchilor şi a scabiei, ivermectina a arătat, în cadrul studiilor, că ar avea beneficii şi contra COVID-19. Veterinarii atrag însă atenţia asupra efectelor adverse ale acestui medicament.

Un studiu recent al oamenilor de ştiinţă de la Universitatea Monash din Melbourne, Australia, a arătat că ivermectina poate să ucidă noul coronavirus în 48 de ore. Conform specialiştilor, o doză de ivermectină a reuşit să oprească răspândirea virusului într-o cultură, în condiţii de laborator.

La rândul lui, Pierre Kory, preşedintele Frontline COVID-19 Critical Care Alliance (FLCCC), a cerut guvernului SUA să analizeze datele care arată efcienţa acestui antiparazitar în tratarea COVID-19. Potrivit acestor date, ivermectina a arătat potenţial în prevenirea COVID-19 şi în oprirea formelor severe în cazul celor deja infectaţi, fiind de ajutor şi în formele grave ale bolii.

Veterinarii avertizează: Ar putea avea efecte cancerigene

Unii medici veterinari au reacţionat pe paginile lor de socializare după ce au observat că stocurile de ivermectină, medicament căruia i se atribuie în mediul virtual efecte miraculoase în tratarea COVID-19, sunt epuizate în farmaciile veterinare.

Un mesaj dur a venit din partea medicului veterinar Petru Antonio Mureşan. Acesta a explicat că studiile referitoare la acest medicament ridică semne de întrebare chiar şi în cazul animalelor. "IVERMECTINA pentru TO(N)ŢI!", şi-a început doctorul clujean postarea de pe Facebook.

"Şi acum să lămuresc cu IVERMECTINA. Este o substanţă activă descoperită în 1975 şi aprobată pentru uz veterinar în 1981. Ea are utilizare în tratamentul parazitozelor la animale, fiind eficace în combaterea paraziţilor interni (generic - viermi), cu excepţia Fasciolei (viermele de gălbează) şi paraziţilor externi: pureci, căpuşe, păduchi şi râie. Există se pare şi un produs de uz uman - Stromectol, pe care, personal nu l-am văzut în nici o farmacie la noi. Nu cunosc nimic despre acest produs. Cât despre utilizarea ivermectinelor de uz veterinar, indiferent de formă de prezentare, în tratamentul Covid-19 NICI NU POATE FI VORBA! Chiar dacă această substanţă are şi un efect imunostimulator, la animalele tratate este pur şi simplu un antiparazitar, deci NU omoară viruşii (virusurile). În plus noi, medicii veterinari avem stabilite clar protocoale privind administrarea la animale. Acestea prevăd un timp de aşteptare, de la administrarea Ivermectinei la animal până la consumul de produse, carne, lapte, ouă, de la animalul respectiv (de obicei mai mari de 30 de zile). Pentru că s-a constatat că deşi foarte bun ca antiparazitar, Ivermectina are efecte cancerigene prin acumularea în organism. Iată de ce, dragi prieteni şi cunoscuţi, NU vă trataţi după zvonuri şi surse. Singura cale sigură de a evita infecţia cu Covid-19 rămâne vaccinarea!", a încheiat Petru Antonio Mureşan, medic veterinar în Cluj.