Îţi cade părul? Iată soluţiile!

1 2 jpg jpeg

Nu poţi trata căderea părului fără să afli înainte cauza. Poate fi vorba despre o dereglare hormonală, cum sunt cele din sarcină şi de la menopauză. După naştere, părul îşi poate reveni fără să fie nevoie să faci tratamente. În caz contrar, consultă un endocrinolog pentru a-ţi prescrie un tratament hormonal ca soluţie pentru regenerarea părului. Tratează carenţele de minerale

Părul poate cădea în cantităţi mari şi dacă l-ai agresat prea mult cu placa de întins, cu vopseaua, cu gelurile şi cu fixativele. Dacă renunţi la ele, podoaba capilară se poate reface fără tratamente.

Acelaşi lucru este valabil şi dacă ai ţinut o cură de slăbire drastică. În acest caz, tratează carenţa de vitamine şi de minerale cu alimente care să conţină calciu (lactate), zinc (ficat, crustacee, alune), fier (gălbenuş de ou, ciuperci, spanac) şi cupru (nuci, cereale, fructe uscate, ficat). Dacă stresul a dus la căderea părului, încearcă un tratament cu complexul de vitamine B şi cu magneziu.

Deşi pe piaţă sunt multe loţiuni şi pastile contra căderii părului, doar două s-au dovedit mai eficiente pentru zonele cu chelie: o loţiune cu aplicare locală care conţine substanţa minoxidil şi un tratament cu pastile a căror substanţă activă este finasteridum.

Celelalte tratamente pot doar să stopeze căderea firelor rămase. În acest scop, poţi folosi creme şi pastile cu acid salicilic, cu rezorcină, sulf, acid retinoic, acid pantotenic, biotină, piridoxină sau cu cisteină.

Dacă aceste tratamente se dovedesc ineficiente, poţi încerca un tratament care a apărut de un an în România, într-o clinică din Galaţi: laser low-level. El este indicat oricărei persoane care are căderi masive de păr, dar rădăcina firelor trebuie să fie încă activă.

Evident că, pentru a aprecia vitalitatea foliculilor, este necesar un consult medical. Persoanele care nu mai au deloc păr nu pot recurge la acest tratament. Sunt recomandate în general minimum 10 şedinţe, la un interval de două-trei zile. O şedinţă durează între 20 şi 40 de minute şi costă 50 de lei.

Implantul este cel mai eficient

Deşi ideea de implant capilar te poate speria, pe de o parte pentru că este dureros, iar pe de alta pentru că te gândeşti că este mai costisitor, nu ar trebui să o excluzi dintre variantele de tratament. Implantul este cea mai eficientă metodă prin care-ţi poţi recăpăta podoaba capilară. Până la 98% dintre firele implantate rezistă pentru toată viaţa.

Firele de păr pentru implant sunt prelevate de la ceafă sau din părţile laterale ale scalpului. Sub anestezie locală, ele se extrag împreună cu rădăcina, câte două-trei pentru fiecare grefă, şi se implantează pe zonele cu chelie după ce se fac orificii pe scalp.

Totul într-o singură şedinţă. Procedura costă între 500 şi 1.500 de euro, în funcţie de mărimea suprafeţei cu chelie. Imediat după implantul capilar, poţi merge acasă.

Ce trebuie să ştii despre tratamente

* Trebuie să aştepţi cel puţin două-trei luni pentru a vedea dacă un tratament local sau cu pastile este eficient. Aceasta este perioada necesară foliculului pilos pentru a produce un fir de păr.

* Tratamentele pe care le faci (cu excepţia implantului) trebuie repetate după un anumit interval de timp, întrucât căderea părului nu poate fi stopată pentru o perioadă lungă de timp.

* Nu există niciun tratament care să stimuleze creşterea tuturor firelor de păr pe o zonă cu chelie. Nici chiar prin implant nu putem face părul la fel de des ca înainte.