Întrebări şi răspunsuri despre implantul dentar

1 2 jpg jpeg

Ce investigaţii trebuie făcute înainte?

Primul pas este consultul pacientului. „Examinarea stomatologică este completată întotdeauna radiologic, pentru a se aprecia înălţimea şi calitatea osului, precum şi dacă în spaţiul care trebuie îmbrăcat mai există rădăcini ai dinţilor naturali“, explică Andrei Tîrpea, medic specialist în stomatologie generală la Clinica ATDent, Bucureşti. Uneori poate fi nevoie şi de tomografie.

Care sunt etapele realizarii procedurii?

Întreaga intervenţie, care se face sub anestezie, poate dura de la câteva zeci de minute până la câteva ore (în funcţie de câte implanturi se inserează). După inserare, se suturează gingia, iar pacientul aşteaptă 7- 10 zile până la scoaterea firelor.

„Medicul va recomanda, în această perioadă, un tratament cu antibiotic şi antiinflamator. După îndepărtarea firelor, ia şi amprenta pentru o proteză provizorie, deoarece vor trece 4- 6 luni până la protezarea definitivă (prin coroane metalo-ceramice sau ceramică pe zirconiu)“, explică medicul Andrei Tîrpea.

În cazul în care volumul de os nu este propice inserării implanturilor, se vor face intervenţii de adiţie osoasă (adăugare de os artificial), care, după caz, vor fi făcute înainte sau concomitent cu inserarea implanturilor. În acest caz, perioada de aşteptare până la protezarea finală creşte până la 8 luni.

Când nu este recomandat?

Implantul este contraindicat persoanelor aflate în aşteptare pentru un transplant de organe, celor cu boli vasculare de coagulare, cât şi celor care fac radioterapie la nivelul oaselor maxilare.

De asemenea, nu se fac astfel de proceduri la cei suferă de alergii la materialele din care sunt confecţionate implanturile şi nici pacienţilor care suferă de nevralgie de trigemen“, potrivit dr. Andrei Tîrpea.

Există riscul de nereuşită?

Implantul dentar are o rată de reuşită de peste 95%. Rarele cazuri de eşec a procedurii este pusă pe seama osteointegrării (fuziunea dintre os şi implant nu a fost posibilă).

Ce trebuie să fac după intervenţie?

Este important să respecţi toate indicaţiile pe care ţi le dă medicul şi să ai o igienă orală riguroasă. Persoanele cu bruxism (cei care scrâşnesc din dinţi) trebuie să poarte după protezarea finală gutiere, pentru protejarea lucrărilor protetice şi implanturilor. Dr. Andrei Tîrpea, medic specialist stomatologie generala la Clinica ATDent, Bucureşti

Nu se recomandă implantul dentar femeilor gravide sau care alăptează, celor care au forme avansate de osteoporoză (dacă pacientele ştiu că suferă de această boală, medicul stomatolog le va cere analize suplimentare).

Au contraindicaţii în inserarea implanturilor pacienţii care au forme avansate de diabet (diabet insulinodependent), boli cardiovasculare sau afecţiuni grave ale ficatului (ciroza hepatică), afecţiuni autoimune (lupus, sclerodermie), neoplasm, insuficienţă renală, insuficienţă cardiacă, infarct miocardic sau accident vascular cerebral recent.