Întrebări şi răspunsuri despre gripă

1 2 jpg jpeg

1.Ce este?

Gripa (influenza) este o infecţie virală acută, care afectează căile respiratorii. Este cauzată de virusul gripal (Myxovirus influenza). Există mai multe tipuri de virus gripal: cel de tip A (cel mai periculos, implicat în epidemii sau pandemii), de tip B (cel mai frecvent, mai puţin grav) şi de tip C (provoacă simptome asemănătoare răcelii comune).

2. Cum se transmite?

Boala se transmite pe calea aerului (strănut, tuse) sau prin obiectele contaminate cu secreţiile respiratorii ale bolnavului (pahare, prosoape etc.). Gripa are o contagiozitate destul de mare, o persoană afectată putând îmbolnăvi până la 3 oameni sănătoşi. Cel infectat este contagios începând din prima zi în care apar simptomele şi în următoarele 5-10 zile. În cazul copiilor, contagiozitatea poate dura până la 10 zile.

3. Cum o deosebeşti de răceală sau de bronşită?

Gripa debutează brusc, cu manifestări precum: durerile musculare, febra, durerile de gât, oboseala, cefaleea, inflamaţia căilor respiratorii şi a mucoasei nazale.

Răceala sau rinita se manifestă progresiv, simptomele fiind prezente mai ales la nivelul căilor respiratorii superioare: strănut, scurgeri nazale, lăcrimare oculară. Febra apare rar.

Bronşita este o inflamaţie a bronhiilor, care duce la creşterea cantităţii de secreţii. Simptomul principal este tusea, care mai întâi este seacă, apoi devine productivă. Alte manifestări sunt nasul înfundat şi exptectoraţiile mucoase.

4. Cât de gravă este?

Anual, gripa declanşează epidemii, iar rata de mortalitate a acestei infecţii virale nu este de neglijat. Sunt mai expuşi complicaţiilor grave bătrânii, persoanele cu sistemul imunitar slăbit şi pacienţii cu boli cronice precum cele pulmonare şi cardiace. În cazul lor, o pneumonie poate fi mortală.

5. Ce poţi face pentru a te proteja?

Îţi poţi limita riscul de a face gripă acordând o atenţie importantă spălării frecvente a mâinilor cu apă şi săpun. Cea mai bună modalitate de prevenţie este vaccinarea antigripală, recomandată în special persoanelor din grupa de risc: cei cu vârsta peste 60 de ani, cu boli cronice, personalului medical.

6. De ce riscul de a contracta boala e mai mare iarna?

În sezonul rece, petrecem mai mult timp în spaţii închise şi aerisim mai rar încăperile, ceea ce creşte riscul de transmitere a infecţiei gripale. În plus, când este frig, şi imunitatea încetineşte.

7. Purtarea măşii este suficientă pentru a nu răspândi boala?

Aceasta este o măsură utilă, dar nu oferă protecţie totală, pentru că gripa se poate transmite şi prin obiectele pe care bolnavul le atinge. De aceea, dacă tu eşti cel bolnav, nu pune mâna la gură când tuşeşti, ci la nivelul cotului îndoit. Când tuşeşti în mână, probabilitatea de a transmite gripa celor din jur este foarte mare.