Interviu: De ce aleg româncele să nască prin cezariană

1 dr ruxandra cigaran jpg jpeg

Operaţia cezariană trebuie să fie prima opţiune atunci când se impune medical, dar tot mai multe femei o solicită, fără a avea nevoie de ea. Dr. Ruxandra Cigăran, medic specialist obstetrică-ginecologie, clinica Nativia din Bucureşti, ne vorbeşte mai multe despre acest subiect!

De ce naşterea prin cezariană este prima opţiune a femeilor?

Consider  că lipsa de informare este principalul motiv în alegerea pacientelor de a naşte prin operaţie cezariană.

De ce se tem femeile de naşterea naturală? De unde a apărut această frică?

Frică de durere este cel mai des invocată când vine vorba de naştere naturală.  Lipsa de informare este responsabilă pentru această teamă, nu sunt cunoscute variantele de analgezie/anestezie  din travaliu, avantajele reale ale naşterii pe cale vaginală sau riscurile/complicaţiile care pot apărea la operaţia de cezariană.

Când este într-adevăr naşterea prin cezariană prima opţiune?

Operaţia cezariană trebuie să fie prima opţiune atunci când se impune medical. Operaţia cezariană se indică atunci când travaliul nu progresează, apare suferinţă fetală sau malformaţie fetală care ar putea fi agravată în timpul naşterii naturale, copilul se află într-o poziţie anormală, există o problema la nivelul placentei sau a cordonului ombilical. Sau în cazul în care există o problema medicală maternă sau o operaţie cezariană în antecedente.

Ce beneficii are naşterea naturală?

Naşterea pe cale vaginală implică risc minim de apariţie a efectelor secundare pentru mamă şi copil. Experienţa naşterii fiecărei femei este diferită şi individuală, dar avantajele femeilor care au naşteri vaginale în general sunt: perioada de spitalizare scurtă, risc minim de complicaţii precum infecţie sau sângerare, recuperare rapidă postnastere cu necesar minim de tratament pentru durere,  posibilitatea de contact cu copilul la scurt timp după naştere, posibilitatea de a alăpta la scurt timp după naştere, complicaţii minime sau deloc la următoarele sarcini.

Are şi riscuri naşterea naturală?

În travaliu pot apărea situaţii neprevăzute precum suferinţă fetală sau alte situaţii obstetricale care necesită rezolvarea promptă în funcţie de momentul apariţiei prin operaţie cezariană sau naştere instrumentală (aplicaţie de vacuum sau forceps). Uneori pot apărea sângerări abundente sau rupturi perineale laborioase.

Ce dezavantaje are naşterea prin cezariană (la cerere)?

Prin operaţie cezariană la cerere se anulează toate avantajele naşterii vaginale. Dintre riscurile operaţiei cezariene menţionez:  recuperare mai greoaie, risc de sângerare sau infecţios mai mare, riscul formării de cheaguri de sânge, dificultăţi de adaptare respiratorie a bebeluşului,  complicaţii la sarcinile viitoare.

Este posibilă naşterea naturală după cezariană? Există vreun risc? Pentru mamă-făt?

Naşterea naturală după cezariană are un risc suplimentar, riscul de ruptură uterină (statistic de 0,5%), care este periculos atât pentru mama cât şi pentru făt şi necesită echipa medicală bine pregătită şi infrastructură adecvată pentru o intervenţie promptă.

În ce situaţii se poate naşte natural după cezariană?

În lipsa unei indicaţii medicale de operaţie cezariană, chiar dacă nu este vorba de uter cicatricial, la minim 1 an de la operaţia cezariană anterioară se poate opta pentru naştere naturală după operaţie cezariană. În cazul unor cicatrici verticale pe uter  sau alte tipuri de cicatrici (de exemplu pentru excizia fibroamelor) sau istoric de ruptură uterină, naşterea vaginală după cezariană nu este indicată. Decizia de naştere naturală după cezariană trebuie individualizată fiecărui caz.

De ce sunt medicii reticenţi de naştere naturală după cezariană?

Acest tip de naştere se asociază cu riscul de ruptură uterină care este riscant atât pentru mama cât şi pentru făt şi necesită intervenţie rapidă în caz de apariţie. Astfel, este nevoie de pregătire suplimentară a echipei medicale pentru a putea interveni de urgenţă în caz de complicaţii. Deasemenea, lipsa resurselor şi infrastructurii adecvate  poate fi asociată reticenţei medicilor în această situaţie.