Insomnia, bat-o vina!

2 jpg jpeg

Cât de reconfortant este un somn bun după o zi obositoare! În timpul nopţii, organismul se reface şi-şi creşte nivelul de energie.

La fel ca o maşinărie folosită permanent, mecanismul acesta minunat de refacere se deteriorează însă cu trecerea anilor.

Şi aşa ne trezim parte a unei statistici: nu-i persoană să nu aibă probleme cu somnul în ultimii 30 de ani de viaţă.

Motivele sunt din cele mai variate. Prima cauză se leagă de momentul pensionării: ne schimbăm programul, înlocuim orele pe care le petreceam la serviciu în timpul zilei cu ore de somn.

Soluţia 1: Renunţă la somnul din timpul zilei şi obişnuieşte-te să adormi în fiecare seară la aceeaşi oră. Medicamentele, de vină?

Ai o anumită problemă de sănătate sau iei medicamente? Este posibil ca unul dintre ele să fie cauza nopţilor tale albe.

Soluţia 2: Vorbeşte cu medicul tău de familie, poate-ţi va schimba tratamentul, în cazul în care cel curent are ca efect secundar insomnia.

De asemenea, dacă una dintre bolile de care suferi se face vinovată de lipsa somnului, posibil că ţi se vor prescrie medicamente care să aducă somnul mult aşteptat.

Hormonul care aduce somnul

Dacă imposibilitatea de a dormi nu coincide cu momentul pensionării şi n-are de-a face nici cu medicamentele, nici cu schimbarea programului de somn, atunci explicaţia poate fi anatomică.

Studiile arată că, la vârste înaintate, producem mai puţină melatonină, hormonul care induce somnul. De asemenea, cu vârsta devenim mai sensibili la mediul înconjurător.

Dacă în tinereţe ne lăudam că putem adormi şi lângă o betonieră în funcţiune, acum şi zgomotul unui ţânţar ne împiedică să punem geană pe geană.

Soluţia 3: Medicul de familie, după ce a exclus alte cauze, poate să-ţi prescrie suplimente cu melatonină. Dacă zgomotul din mediul înconjurător este cel care te ţine treaz, încearcă să te epuizezi în timpul zilei. Dacă starea de sănătate îţi permite, plimbă-te mai mult, fă mai mult efort, ca noaptea să te găsească deja somnoros.

Trucuri pentru a avea un somn liniştit

Nu dormi în timpul zilei.

Fă o plimbare, cât de scurtă, după-amiaza, pe lumină.

Fă-ţi un program de somn, chiar dacă eşti pensionat. Mergi la culcare la aceeaşi oră şi obişnuieşte-te să te trezeşti la primele ore ale dimineţii, tot la aceeaşi oră.

Nu consuma băuturi alcoolice şi nu fuma chiar înainte de culcare, deoarece atât ţigările, cât şi alcoolul sunt stimulente pentru creier.

Creează-ţi o „zonă con-fortabilă” în dormitor, aeri-seşte des, chiar înainte de culcare, timp de jumătate de oră.

Acordă-ţi 15 minute să adormi după ce te-ai băgat în pat şi ai stins lumina. Dacă somnul se încăpăţânează să vină, ridică-te şi revino în pat după ce ţi-a venit somnul. În timpul acesta, important este să nu te uiţi la televizor.

MINITEST

Insomnie sau o problemă trecătoare?

1. De obicei adormi greu noaptea?

2. Ţi se întâmplă să te trezeşti de câteva ori pe noapte?

3. Dacă te trezeşti, îţi este greu să adormi la loc?

4. Indiferent de cât de obosit eşti, îţi este greu să adormi?

5. Te trezeşti devreme, deşi te culci târziu?

6. Îţi ia mai mult de jumătate de oră să adormi din momentul în care te pui în pat?

7. Ai schimbări bruşte de dispoziţie sau te trezeşti deseori melancolic fără vreun motiv?

8. În timpul nopţii te gândeşti la diferite probleme şi, drept urmare, îţi piere somnul?

Rezultat: Dacă ai răspuns cu Da la mai mult de trei întrebări, suferi de insomnie. În acest caz, este bine să iei legătura cu medicul de familie.

Specialistul Click! Sănătate vă sfătuieşte

Dr. Adrian Stănescu, medic primar gerontolog

2 jpg jpeg

Insomnie, după o lună de nesomn

Odată cu înaintarea în vârstă, neuromediatorii (care ţin de alternanţa veghe-somn) îşi modifică proporţia şi în acest fel este modificată şi necesitatea de a dormi.

Sub aceeaşi influenţă, la care se adaugă depresia şi alte stări patologice - cardiace, respiratorii, osteoarticulare, apare insomnia.

O simplă dereglare a somnului care intervine la schimbarea mediului este catalogată astfel dacă nu depăşeşte câteva zile.

Insomnia este o afectare a somnului de peste o lună şi poate fi de iniţiere (când pacientul nu poate să adoarmă), de menţinere (când pacientul adoarme bine, dar se trezeşte mai devreme şi nu mai poate să adoarmă) sau mixtă.