Îngrijorător: Oboseala afectează 9 din 10 români

1 oameni obositi jpg jpeg

An de an, locuitorii de la oraş se simt tot mai obosiţi. În prezent, peste 92% dintre aceştia se simt extenuaţi, însă aleg să ignore simptomele epuizării, evitând vizita la medic pentru aflarea cauzei.

Studiul „Barometrul oboselii“, efectuat de cercetătorii de la iSense Solutions pentru Mylan România, 9 din 10 români acuză semne de oboseală, însă doar aproximativ 39% apelează la medic pentru a ameliora problema. Cu toate acestea, starea de sănătate se alterează de la an la an, fapt confirmat de 64% dintre respondenţi, care au afirmat că se simt mai obosiţi în comparaţie cu acum un an.

Slăbiciunea fizică este primul simptom acuzat de români, urmat de extenuare, amintită de 49% dintre persoane, nervozitate (47%) şi lipsa răbdării (44%). În topul semnelor care indică oboseala se numără migrenele (39%) şi problemele de atenţie şi concentrare (39%).

Studiul a avut ca scop evaluarea oboselii, inclusiv forma de oboseală funcţională/astenia, care nu are o cauză organică. De asemenea, s-au identificat categoriile profesionale care se confruntă cu un grad crescut de oboseală funcţională. În acest sens, cei mai predispuşi să sufere din pricina acestui neajuns sunt patronii/managerii, angajaţii cu studii superioare şi studenţii/elevii. Concluziile demontează percepţia că profesiile cel mai afectate de oboseală sunt cea de profesor, şofer şi pilot.

Cea mai frecventă formă

Oboseala funcţională sau sindromul astenic fără cauză organică este una dintre cele mai frecvente forme de oboseală de durată medie, afectând 1 din 3 dintre românii din mediul urban, cu vârsta între 18-55 ani. Acest lucru înseamnă că aproape 2 milioane de români suferă de oboseală funcţională. Este vorba despre starea de epuizare ce nu se ameliorează după o perioadă adecvată de odihnă sau repaus, este persistentă, însă nu durează mai mult de 6 luni consecutive. Mai trebuie amintit că starea de epuizare funcţională nu este determinată de vreo afecţiune, ci este efectul unor factori psihosociali, fizici sau psihologici, cum ar fi stresul, surmenajul profesional, familial sau social, suprasolicitări fizice şi/sau mentale prelungite, diete alimentare dezechilibrate.

În ceea ce priveşte soluţiile pentru oboseală, 64% dintre români aleg să se odihnească mai mult, iar 45%, preferă să ia vitamine şi/ sau suplimente alimentare pentru mai multă energie.