Infecţiile dentare, periculoase pentru întreg organismul

1 2 jpg jpeg

Cea mai frecventă cauză de infecţii dentare o reprezintă cariile. Multe persoane au tendinţa de a amâna vizita la medic până când durerile devin insuportabile ori, în cazul copiilor, până când dinţii sunt înlocuiţi cu cei definitivi. Însă până la acest stadiu, infecţia poate fi suficient de severă încât să creeze complicaţii ce pun uneori în pericol viaţa. Bacteriile care au provocat infecţia erodează nu doar dintele, ducând la pierderea acestuia, ci şi osul care îl susţine sau chiar structurile din vecinătate. Ele pot distruge unele oase ale feţei şi pot ajunge la nivelul urechilor. De asemenea, infecţiile netratate favorizează apariţia sinuzitei maxilare, care se manifestă prin secreţii nazale abundente, urât mirositoare.

Infecţia se poate răspândi în sânge

Bacteriile care au infectat dinţii ori gingiile pot să ajungă în circulaţia sanguină, iar de aici în întreg organismul. Infecţiile dentare netratate duc uneori la apariţia miocarditei, care reprezintă o infecţie a muşchiului inimii, ori a pericarditei, infecţie a membranei care înveleşte inima. Bacteriile din cavitatea bucală ajung uneori, prin circulaţia sanguină, la nivelul rinichilor. Specialiştii au observat că infecţiile dentare influenţează şi riscul de artrită, întrucât bacteriile ajung să distrugă cartilajele articulare şi să limiteze mobilitatea. Cariile netratate, abcesele şi gingivita sunt foarte periculoase în timpul sarcinii, pentru că pot duce la naşterea prematură a bebeluşului.

Singurul mod prin care putem preveni complicaţiile pe care le dau infecţiile dentare este depistarea lor din timp. Putem face acest lucru mergând la stomatolog o dată la şase luni, chiar dacă aparent nu avem nicio suferinţă. Dacă infecţia a fost diagnosticată, ea trebuie tratată fie prin plombarea cariei dacă aceasta este sursa, fie prin îndepărtarea chirurgicală a puroiului dacă este vorba despre un abces. În ambele cazuri poate fi necesar un tratament cu antibiotice în paralel, în funcţie de cât de gravă a fost infecţia. Decizia de a lua antibiotice aparţine doar medicului dentist. În timpul sarcinii, multe dintre tratamentele stomatologice sunt contraindicate. Din acest motiv, medicii recomandă femeilor care doresc să aibă un copil să trateze înainte orice afecţiune a cavităţii bucale.