Îndreptarea danturii nu ţine cont de vârstă!

2 jpg jpeg

Ascociaţia Americană de Ortodonţie (specializare a stomatologiei care se ocupă de corectarea anomaliilor dentare şi maxilare) recomandă ca un copil să fie evaluat de un ortodont cel târziu la vârsta de 7 ani. În jurul acestei vârste, apare dantura permanentă, astfel încât doctorul va putea evalua dacă dinţii de sus se potrivesc cu cei de jos şi dacă vor exista probleme pe viitor.

Deşi avantajele corectării danturii în copilărie sunt numeroase (se va influenţa dezvoltarea armonioasă a maxilarelor, se va îmbunătăţi articularea sunetelor, dar şi masticaţia), şi adulţii pot avea şi ei beneficii maxime de pe urma îndreptării dinţilor. Peste 30% din pacienţii cabinetelor de ortodonţie sunt adulţi, cu vârsta între 18 şi 80 de ani!

„ Vestea bună pentru pacienţii adulţi este că nu există o limită de vârstă pentru a face tratament ortodontic, atâta timp cât sănătatea dentiţiei şi a ţesuturilor de sprijin este bună. De menţionat că nu există o diferenţă de rezultate sau periodadă de tratament referitoare la adulţi în comparaţie cu pacienţii adolescenţi. În plus, adulţii sunt deseori mai motivaţi şi mai meticuloşi cu igiena orală, iar uneori tratamentul este mai rapid decât în cazul comparabil al unui adolescent”, subliniază medicul ortodont Marinela Ciocotisan Bănică, de la clinica Orthoexclusive, din Bucureşti.

Mai este un aspect pe care un pacient la vârsta adultă ar trebui să-l ia în considerare. Spre deosebire de cazul copiilor, este posibil să fie nevoie să fie extraşi anumiţi dinţi. În plus, afecţiunile stomatologice trebuie tratate înainte de începerea tratamentului ortodontic.

„O prejudecată răspândită este aceea că tratamentul ortodontic durează cu mult mai mult la adulţi decât la copii. Tratamentele simple de corectare a problemelor de aliniere pot fi relativ rapide, în jur de 6 luni”, explică specialistul. Corectarea problemelor complexe va dura mai mult, între 20 şi 28 de luni. Alimentele crocante, interzise!

Pe parcursul purtării aparatului, evită alimentele crocante şi lipicioase. De asemenea, este nevoie de o igienă orală mai atentă, care presupune inclusive folosirea după masă a aţei dentare. Sunt necesare controale o dată la 4-6 săptămâni.

Este posibil ca după terminarea tratamentului să fie nevoie de purtarea unui aparat de menţinere a danturii în poziţie corectă, numit retainer pentru contenţie. Pacienţii cu o igienă orală defectuoasă ori pacienţii cu probleme parodontale grave au contraindicaţie la purtarea aparatului dentar.

2 jpg jpeg

Ce aparat să alegi?

• Aparatul metalic convenţional este cel mai accesibil ca preţ şi este considerat a fi mai rezistent. Datorită noilor tehnologii, un astfel de aparat este mai confortabil decât în trecut. În plus, se adresează persoanelor care nu sunt alergice la metale (cum ar fi nichelul, unul dintre materialele din care sunt confecţionate arcurile). Totuşi, marele dezavantaj este de ordin estetic, fiind foarte vizibil.

• Aparatele linguale sunt ascunse în spatele dinţilor, fiind „invizibile” când zâmbeşti. Astfel de aparate sunt create individualizate pe fiecare persoană şi sunt o opţiune pentru adulţi, în special pentru sportive ori pentru persoanele care au o profesie în care imaginea contează. În funcţie de pacient, tratamentul ortodontic cu aparatul dentar invizibil Iingual durează între 15 şi 28 de luni.

• Invisalign utilizează o serie de alignere. Acestea nu doar că sunt invizibile, dar se pot scoate de către pacient astfel încât să poată mânca şi bea ceea ce doreşte în timpul tratamentului. Alignerele sunt confortabile şi nu au metal pentru a provoca leziuni în gură în timpul tratamentului. Tratamentul cu Invisalign durează în general aproximativ un an pentru adulţi, fiind necesare controale regulate mai rare, din şase în şase săptămâni.

Pentru adolescenţi, durata este comparabilă cu aceea a aparatului fix, dar pentru că dinţii nu sunt acoperiţi de sârme şi de brackets-uri îmbunătăţirea se vede mult mai repede. „Pentru cele mai bune rezultate, ar trebui să purtaţi gutierele 20 până la 22 de ore pe zi, pe durata întregului tratament”, subliniază medicul.

Info: Un tratament de îndreptare a danturii poate dura între 18 şi 24 de luni.