Indicaţii cunoscute şi mai puţin ştiute ale muşeţelului

1 musetelul jpg jpeg

Plantă accesibilă şi des utilizată la noi, muşeţelul deţine numeroase calităţi pentru digestie şi aduce efecte pozitive pentru organism. Iată de ce florile de muşeţel, uscate şi păstrate corespunzător, sunt o comoară pentru sănătate!

Muşeţelul este recomandat frecvent în diferite afecţiuni, datorită proprietăţilor antispastice, antiseptice, bacteriostatice, antiinflamatoare şi dezinfectante. Preparatele pe bază de muşeţel au calităţi tonic capilare şi constituie soluţii de tratament cu efect emolient, carminativ, cicatrizant, sudorific.

Infuzia de muşeţel, cel mai cunoscut şi utilizat remediu din această plantă, aduce beneficii în afecţiuni ale stomacului şi intestinelor, de exemplu gastrite, enterocolite, colite, dar şi în boli ale ficatului, rinichilor şi bilei. În caz de colici, diaree, balonări, stări gripale, dismenoree, conjunctivite, abcese dentare, infuzia ameliorează simptomele şi grăbeşte vindecarea.

În timpul sarcinii şi în alăptare, este indicat să se evite preparatele din muşeţel.

Cum prepari infuzia

Ca să faci o infuzie din muşeţel ai nevoie de 30 g de flori uscate la 1 l de apă fiartă sau de 5-10 flori la 1 ceaşcă. Se lasă 10 minute la infuzat, cu capac. Florile de muşeţel se păstrează într-o pungă de hârtie, ferite de căldură, umezeală şi lumină.

Bine de ştiut!

Muşeţelul este un ingredient valoros în preparate precum soluţii oculare, spray-uri pentru gât, ape de gură, tablete de mestecat.

Calităţi terapeutice ale plantei

Proprietăţi digestive: muşeţelul este, în primul rând, recomandat în afecţiunile din sfera digestivă. Remediile din această plantă aduc beneficii în indigestie, digestie leneşă, lipsa poftei de mâncare, intestin iritabil, ulcer, spasme, gaze intestinale, aerofagie, gastroenterită. În astfel de neplăceri, se recomandă infuzia de muşeţel.

Efectele calmante: Bogate în compuşi activi, flavonoide precum apigenina, luteolina şi quercetina, florile de muşeţel pot fi de ajutor în caz de insomnie, anxietate, stres şi tensiune nervoasă. Flavonoidele din conţinut sunt recunoscute pentru efectele benefice în caz de tulburări nervoase, iar polifenolii din muşeţel au efecte antispasmodice şi antiinflamatoare.

Beneficii antialgice: O adevărată plantă-minune, muşeţelul ajută şi în caz de migrene şi dureri de dinţi. Remediile din plantă sunt, de asemenea, frecvent recomandate în dureri menstruale şi în probleme legate de sistemul imunitar – răceli, dureri musculare, febră.

Bun şi ca antiinflamator: Utilizat extern, muşeţelul este adjuvant în tratamentul reumatismului, al gutei, problemelor oculare. De exemplu, compresele cu ceai de muşeţel calmează ochii iritaţi.

Aliat natural în candidoze

Puterea curativă a muşeţelului poate ameliora infecţiile vaginale sau scurgerile abundente, cu sau fără miros. În candidoze, poţi face spălături interne cu ceai de muşeţel călduţ. După spălături, introdu cu ajutorul unei seringi sterilizate câteva picături cu ulei de muşeţel. Se masează uşor pereţii vaginului cu degetele, având grijă ca igiena să fie corespunzătoare. 

Calmează crampele

Un remediu din plante indicat în reducerea crampelor musculare este cel pe bază de muşeţel. Poţi face o combinaţie din muşeţel şi fenicul, 1 lingură de plante uscate şi pisate la 1 cană mare cu apă; se fierbe câteva minute. Sunt necesare 2 ceşti de ceai pe zi, băute cu înghiţituri mici, pentru un efect mai bun. Infuzia diminuează durerile de gambe şi relaxează muşchii tensionaţi.

Ştiai că o ceaşcă de ceai de muşeţel, băută înainte de masă, sporeşte pofta de mâncare şi facilitează digestia?