În ce situaţii se recomandă montarea stentului. Angioplastia coronariană salvează vieţi

1 inima stent jpg jpeg

Sunt numeroşi factorii care afectează buna funcţionare a inimii. Dacă unele afecţiuni pot fi ţinute sub control cu ajutorul medicamentaţie, în cazul altora sunt necesare intervenţii precum angioplastia.

Pacienţii cu ischemie cronică, cu simptome de boală ischemică şi la care coronarografia relevă artere cu stenoză au indicaţie de angioplastia coronariană.  

„Boala ischemică cardiacă se poate manifestă prin durere precordială de tip coronarian, adică acea durere intensă, cu caracter constrictiv, de intensitate foarte mare, localizată, de obicei, în spatele sternului, cu iradiere pe mâna stângă sau în mandibulă, apărută de cele mai multe ori la efort”, explică dr. Lidia Radu, medic specialist cardiologie. Totuşi, aceste simptome nu sunt prezente la toţi pacienţii. În unele cazuri durerea lipseşte şi este înlocuită de alte simptome, cum ar fi lipsa de aer, palpitaţiile şi scăderea rezistenţei la efort.

Când este recomandată

Cu toţii ştim că valorile crescute ale colesterolului rău (LDL) favorizează sau produc complicaţii cardiovasculare. Dacă aceste valorile nu sunt ţinute în limite normale, excesul din sânge, sub formă de plăci, se va depune progresiv în interiorul acestora, îngustându-le şi perturbând astfel buna circulaţie a sângelui.  Dacă în urma analizelor imagistice, cum ar fi coronografia, se constată îngustări ale arterelor coronare, adică a vaselor care conduc sângele către musculatura inimii, atunci, cel mai probabil, medicul cardiolog va recomanda montarea unui stent.

Ce rol are stentul şi cum se montează

Stentul este un dispozitiv medical de dimensiuni milimetrice cu aspectul unui arc foarte fin, fabricat dintr-un material special, care se poate expanda. Cu ajutorul acestui dispozitiv se poate deschide sau menţine deschis un vas de sânge îngustat. Montarea stentului se realizează de medicul cardiolog intervenţionist. Se înţeapă artera radială sau femurală cu un cateter. Prin acest cateter se introduce un ghid până în zona din  artera coronară îngustată, apoi se dilată cu un balon zona respectivă. Se introduce apoi stentul care, la rândul său, se expandează cu un balon. Se retrage apoi balonul, iar stentul rămâne în zona dilatată, pentru a restabili fluxului prin artera respectivă. Rolul lui este de a preveni deteriorarea ulterioară a muşchiului inimii din cauza fluxului redus de sânge.

INFO

Indicaţia de angioplastie coronariană se impune la o îngustare de peste 70%.

Sfatul specialistului

Dr. Lidia Radu, medic specialist Cardiologie, Pro Clinic, Galaţi

Angioplastia coronariană salvează vieţi. În primul rând, angioplastia coronariană în urgenţă, cea care se efectuază la o parte din pacienţii care fac infarct miocardic, a salvat foarte mulţi pacienţi. Prin deblocarea unei coronare înfundate şi restabiliarea fluxului coronarian miocardul este salvat, altfel zona respectivă ar muri (asta înseamnă infarct=moartea unui ţesut). Infarctul miocardic dacă nu se soldează cu decesul pacientului lasă acolo o cicatrice. Acea cicatrice duce la apariţia unor complicaţii extrem de importante asupra funcţiilor inimii dintre care cea mai importantă fiind funcţia contractilă. În timp, toate aceste complicaţii duc la insuficientă cardiacă cu afectarea importantă a calităţii vieţii pacientului.

Citeşte şi: Iată ce să faci pentru a avea o inimă sănătoasă! Sfaturi de la medic