Igienă personală: sfaturi de care să ţii cont

1 2 jpg jpeg

Ştiai că 80% din infecţii sunt răspândite prin intermediul mâinilor murdare? Spălarea mâinilor este cea mai simplă metodă de prevenire a unor boli, de la banala răceală până la TBC şi hepatita A. Medicii recomandă ca această operaţiune să dureze cel puţin 20 de secunde şi să se folosească apă caldă şi săpun.

Nu sunt indicate produsele antibacteriene, din cauza riscului de apariţie a rezistenţei faţă de bacterii. De asemenea, testele efectuate pe animale au arătat că un component al săpunurilor antibacteriene, triclosanul, poate afecta echilibrul hormonal şi că are potenţial cancerigen. Spălarea pe mâini este necesară înainte şi după masă, după ce am atins obiecte care ar fi putut intra în contact cu o persoană bolnavă, după folosirea toaletei şi după ce am tuşit. Un duş pe zi este suficient Când vine vorba de spălarea corpului, unii dintre noi o neglijează, alţii fac exces de zel. În acest ultim caz, se perpetuează un obicei din copilărie, când mamele exagerează cu curăţarea pielii celor mici. Din nefericire, se folosesc şi produse nepotrivite, care perturbă stratul de protecţie al pielii, adică pelicula fină, protectoare, alcătuită din lipide. În timp, se văd şi consecinţele: piele uscată, bubiţe şi iritaţii.

Un duş pe zi, dimineaţa sau seara, este suficient, punctează dermatologii. Totuşi, dacă faci sport, este nevoie să faci duş şi după efortul fizic, pentru îndepărtarea toxinelor eliminate prin transpiraţie.

Dacă ai pielea normală, nu este nevoie să aplici cremă de corp la 2-3 zile. În caz contrar, tegumentul îşi pierde capacitatea de a „semnaliza” producerea sebumului. Pentru copii, este recomandată o baie pe seară, cu produse adaptate.

Mai poţi citi şi:

- Igiena intimă - ce e bine şi ce nu

- Igiena intimă în exces? Iată care sunt riscurile!

La capitolul igienă intimă, „mai binele” este adeseori inamicul binelui. Un studiu recent a arătat că riscul de vaginoză, o infecţie a vaginului cauzată de germenii anaerobi (care se dezvoltă în absenţa oxigenului), a fost de 40 % mai mare la femeile care făceau duşuri vaginale cel puţin o dată pe lună.

Pentru a împiedica apariţia infecţiilor vaginale, nu folosi, pe termen lung, absorbante zilnice, care înlătură filmul hidrolipidic ce acoperă mucoasele. Spală-te cu geluri speciale pentru zona intimă, iar în absenţa acestora, foloseşte săpunuri neutre sau cu produse dermatologice fără săpun.

Pentru că poate deveni un adevărat rezervor de microbi, periuţa de dinţi trebuie schimbate o dată la 3-4 luni, precum şi după ce aceasta s-a deteriorat sau după ce ai fost bolnav (germenii se pot transmite din nou). Studiile au arătat că periuţele pot conţine peste 100 milioane de bacterii, inclusiv E.coli şi stafilococi.

Există un obicei des întâlnit de curăţare a urechilor cu ajutorul beţişoarelor speciale, cu vată în vârf. Operaţiunea este însă periculoasă, pentru că poate duce la perforarea timpanului.

Pentru igiena locală, te poţi folosi de capătul unui prosop. De asemenea, poţi pulveriza şi produse pe bază de apă de mare, o dată pe săptămână.

Pentru a preveni unele infecţii la ochi, ai grijă să nu împrumuţi prosopul cu care te ştergi pe faţă şi nici produsele de machiaj. În cazul în care ai boli oculare, este nevoie să foloseşti ser fiziologic sau şerveţele speciale, disponibile în farmacii.

De pildă, dacă o conjuctivită îi acoperă cu secreţii purulente, cureţă zona cu ajutorul unui produs pe bază de ser fiziologic, înainte de a aplica picăturile-tratament.