Multe persoane se plâng de dureri de stomac, fără a suferi de vreo boală anume. Pare un moft, dar nu este şi nici nu discutăm despre bolnavi închipuiţi. Gastrita pe fond de stres există şi are chiar şi o denumire populară: „nervi la stomac”.

Durerile apar din senin şi sunt puternice, dar analizele nu ne descoperă nimic de genul Helicobacter pylori, reflux biliar, mecanism autoimun sau răspuns alergic, iar ecografiile, endoscopiile şi colonoscopiile nu evidenţiază nimic. În această situaţie, cel mai probabil suferiţi de gastrită pe fond de stres.

„Bolile psihosomatice sunt mesaje ale corpului care nu pot fi exprimate în cuvinte, ele venind din subconştient”, explică dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS.

Unii transpiră, altora le creşte tensiunea

„Tulburările funcţionale gastrice, fără cauze fiziologice, se mai numesc şi «stomac supărat». Stresul este cauza unor astfel de stări psihosomatice. Dacă unii oameni transpiră, altora le creşte tensiunea sau li se răcesc mâinile când sunt stresaţi, alţii se confruntă cu dureri puternice de stomac. Practic, stresul favorizează hiperaciditatea gastrică şi aşa pot apărea durerile”, explică dr. Luca.

Citeşte mai multe pe această temă AICI