Pentru o burtică plată, trebuie să scăpăm întâi de toate de balonare. Tot ce e de făcut este să evităm unele alimente şi să schimbăm obiceiurile care le încurajează.

Sarea

Evită să suplimentezi mâncarea cu sare, pune mai puţină în mâncare şi obişnuieşte-te să mănânci aşa mereu. Consumă cât mai puţine produse preparate din comerţ. Sodiul din sare atrage apa, aşa că pe lângă balonare, vei reţine mai multe lichide, contribuind la un aspect "pufos" care te va îngrăşa vizibil.

Prea mulţi carbohidraţi

Nu trebuie să îi eviţi cu totul, doar să limitezi consumul lor. Evită să mănânci pâine, cand nu este necesar, evită să asociezi carbohidraţii, nu mânca pâine cu cartofi, cu paste, cu orez etc.


Guma de mestecat

Tot auzi despre ea că nu e bună, dar cumva e cel mai la îndemână curăţător de dinţi. Ideal ar fi să o mesteci când ai nevoie, dar nu mai mult de câteva minute. Pentru că, deşi nu îţi dai seama, înghiţi aer, aşa cum se întâmplă şi când vorbeşti în timp ce mănânci. Iar tot acel aer rămâne în tractul inestinal, creând senzaţia de balonare, dar şi iluzia de saţietate. Cea din urmă te face să te opreşti mai repede din mâncat, dar odată dezumflată, ţi se va face din nou foame.

Înlocuitorii de zahăr

Sunt ingrediente des întâlnite ale produselor cu puţine calorii, fără zahăr sau fără carbohidraţi. Problema este că organismul nostru nu îi poate asimila, nici pe aceştia, nici pe cei complet artificiali, cauzând astfel balonare, tensiuni abdominale, diaree, gaze etc. Cel mai simplu este să evităm acele produse "fără calorii, fără zahăr, fără grăsimi".

Mâncarea picantă

Alimentele picante, condimentele iuţi, toate încurajează eliberarea de acid stomacal, ducând la iritarea stomacului. Micşorează consumul de piper negru, nucşoară, cuişoare, chilli, ceapă, usturoi, muştar, hrean, oţet etc.

Carbogazoasele

Fie că e vorba despre apa minerală ori despre sucurile acidulate, toate acele bule sfârşesc în stomac, umflându-l inutil şi, uneori, dureros.

Băuturile acide

Băuturile puternic alcoolizate, cafeaua, ceaiul, ciocolata caldă şi sucurile de fructe sunt toate alimente bogate în acizi, care pot irita tractul intestinal, cauzând balonare.