Iată cu ce poţi înlocui carnea!

2 jpg jpeg

Ciupercile întăresc imunitatea

Ciupercile comestibile sunt numite înlocuitori de carne datorită proteinelor valoroase din compoziţia lor.

Dar avantajele acestora nu se opresc aici: sunt bogate în fibre, se digeră uşor şi au puţine calorii - doar 20 de calorii la 100 de grame.

Datorită unor aminoacizi din compoziţie, în special glutamatului, ciupercile seamănă la gust cu carnea, dar nu conţin colesterol.

Dieta cu ciuperci contribuie la întărirea imunităţii, combate oboseala, astenia şi previne bolile cardiovasculare şi cancerul.

Toate aceste proprietăţi se datorează substanţelor active care se găsesc în ciuperci: complexul vitaminic B, vitaminele C, D şi E şi minerale (potasiu, calciu, fosfor, sodiu şi zinc).

Fasolea, bogată în glucide bune

Considerată de nutriţionişti un „rezervor” de substanţe hrănitoare (vitamine din complexul B, acid folic, potasiu, magneziu, seleniu, proteine), fasolea are un conţinut caloric modest: doar 120 de calorii la o cană de boabe.

Dieta cu fasole scade riscul de cancer de colon, de sân şi nivelul colesterolului „rău” din sânge. Boabele de fasole conţin glucide bune, care nu modifică brusc valoarea glicemiei, cum se întâmplă cu alimentele care au cantităţi mari de hidraţi (fructele dulci).

Dar fasolea conţine mult sodiu şi, de aceea, când este preparată sub orice formă, sarea trebuie înlocuită cu condimente naturale, precum cimbrul ori busuiocul.

Nucile menţin sănătatea inimii

Fruct oleaginos, nuca are mare valoare terapeutică. Substanţele sale active (vitaminele A, B, E, C şi F, alături de minerale precum: fosforul, calciul, seleniul, potasiul, zincul, dar şi taninuri, flavonoizi, uleiuri volatile) sunt hrană pentru creier, inimă şi pentru sistemul osos.

Nutriţioniştii îţi recomandă să consumi câte un pumn de sâmburi de nucă de cinci ori pe săptămână. Dacă ţii seama de sfatul lor vei avea o inimă de atlet!

Caisele, bune pentru vedere

Caisa are o valoare energetică semnificativă, este foarte hrănitoare şi uşor de digerat. Din punct de vedere nutriţional, unii terapeuţi compară caisele cu ficatul de viţel.

Dieta cu caise tonifică întregul organism şi este, datorită cantităţilor importante de vitamina A, un antioxidant puternic, care protejează împotriva bolilor oculare (mai ales cataractă şi degenerescenţă maculară).

Dacă mănânci patru caise pe zi ţi-ai asigurat mai mult de jumătate din doza zilnică de vitamina A recomandată. Pe copiii anemici, cu o imunitate precară, părinţii trebuie să-i îndemne să consume zilnic delicioasele caise.

Doctor Click! vă sfătuieşte

Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi în nutriţie

Preparatele din soia sunt aliaţi de încredere ai omului modern pentru faptul că menţin echilibrul fizic şi psihic. Bogată în proteine de calitate, în minerale şi în vitamine, această legumă poate substitui cu succes carnea.

Foarte sănătoasă este brânza obţinută din soia, cunoscută sub numele de tofu. Conţine multe proteine şi poate fi consumată şi ea în locul cărnii de cei care preferă un regim vegetarian sau de cei care consumă mai puţină carne în timpul săptămânii.

Suplimentar, tofu conţine mult calciu. Recomand acest sortiment de brânză şi bolnavilor care au diferite tumori, deoarece împiedică dezvoltarea acestora.

De asemenea, tofu este foarte sănătoasă şi pentru persoanele care au nivelul colesterolului mare, dar şi pentru diabetici.