Iată ce poţi trata cu aloe vera! Leacuri pe care trebuie să le ştii

1 aloe vera jpg jpeg

Folosită încă din Egiptul Antic, aloe vera are numeroase calităţi dovedite. Află ce probleme de sănătate poţi ameliora cu acest remediu considerat „planta nemuririi” sau „elixirul tinereţii”.

Aloe vera era folosită de egipteni, romani şi greci, care îi descoperiseră beneficiile în ceea ce priveşte calmarea arsurilor pielii şi revigorarea trupului. Studiile ulterioare aveau să confirme aceste calităţi descoperite de oamenii din Antichitate, motiv pentru care interesul pentru această plantă a crescut. Planta este utilizată pe scară largă în numeroase tratamente naturiste sau cosmetice.

În compoziţia aloei vera intră în jur de 200 de substanţe, dintre care 80 au calităţi terapeutice. Printre altele, planta are în compoziţie: vitamine (A, B4, B9, B12, C, E), minerale (calciu, cupru, crom, magneziu, seleniu, zinc, sodiu, potasiu, mangan), agenţi antiseptici, fitosteroli, zaharuri (printre care monozaharide – glucoză şi fructoză -, şi polizaharide), antioxidanţi şi aminoacizi. Bogăţia de substanţe active îi conferă aloei vera acţiune imunostimulantă, hepatoprotectore, antioxidantă, antiinflamatoare, antidiabetică şi antitumorală.

Sub ce formă se poate administra

  • Suc: se obţine din partea pieloasă a frunzelor. Doza maximă care se poate administra este de 50 de ml.
  • Gel: este preparat din porţiunea „cărnoasă” a frunzelor. Este utilizat intern sau extern, plin aplicare pe porţiune care urmează a fi tratată. Gustul gelului poate fi îmbunătăţit cu sucuri de fructe.
  • Capsule: doza zilnică recomandată este de 200 – 300 mg. 

Balsam calmant pentru pielea arsă sau iritată

Calităţile antiinflamatoare, antiseptice şi cictrizante ale aloei vera recomandă planta în caz de arsuri uşoare (precum cele solare), iritaţii cutanate, înţepături de insecte şi în dermatită. În cazul arsurilor uşoare, se despică o frunză de aloe vera şi se aplică direct pe piele. În dermatită şi înţepături de insecte, se aplică gel de aloe vera până se observă îmbunătăţiri. Se pot observa ameliorări şi în eczeme şi psoriazis.

Antiinflamator natural

În caz de luxaţii, entorse şi tendinită, se poate folosi gel de aloe vera, care se aplică pe zona afectată şi masează bine, până intră în piele. Leacul are acţiune antiinflamatoare blândă.

Adjuvant în herpes

Pentru că stimulează refacerea mucoaselor, aloe vera poate fi util în caz de herpes genital. Imediat după apariţia leziunilor specifice, se poate aplica pe acestea gel de aloe vera, de mai multe ori pe zi. Remediul grăbeşte vindecarea. În cercetările la care au participat 180 de bărbaţi cu herpes genital s-a observat că gelul de aloe vera a funcţionat mai bine decât faţă de un placebo.

Îmunătăţeşte digestia

Aloe vera conţine enzime şi alţi compuşi care menţin sănătatea sistemului digestiv. Sucul de aloe vera reduce iritaţia stomacului şi a intestinelor. De asemenea, pot aduce ameliorare în colita ulcerativă şi în alte boli inflamatoare intestinale, precum şi în constipaţie. Se administează 20 ml de suc de aloe vera de 3 ori pe zi.

Alte beneficii

  • Pentru ameliorarea durerilor de gât, se poate face gargară cu infuzie de salvie, în care a fost adăugată 1 linguriţă de gel de aloe vera de băut.
  • Pielea grasă şi cu acnee poate fi tratată cu gel de aloe vera amestecat cu puţin ulei de chimen negru.
  • Mătreaţa poate fi combătută cu gel de aloe vera, care se aplică pe scalp şi se masează.

SFAT

Pentru administrarea internă a leacurilor cu aloe vera, alege produsele din surse sigure, de preferat ecologice.