Hemorizi în sarcină? Iată ce ajută!

1 2 jpg jpeg

Hemoroizii sunt, practic, varice apărute la nivel anal. Se manifestă prin mâncărimi, sângerări, dureri în timpul scaunelor. Aproape 50 % dintre viitoarele mămici au aceste neplăceri, care pot să dispară după venirea pe lume a copilului. De ce apar În timpul sarcinii, cantitatea de sânge care circulă în corpul femeii gravide creşte. Venele se dilată, iar cele aflate la partea inferioară a corpului sunt cele mai sensibile, putându-se „umfla“ excesiv, căci uterul apasă asupra lor.

La aceasta, se adaugă efectele agravante ale constipaţiei, de care suferă multe viitoare mame, mai ales că multe iau suplimente cu fier, care îngreunează tranzitul intestinal.

În special începând cu a şasea lună de sarcină, uterul capătă o dimensiune suficient de mare pentru a comprima venele abdomenului. Circulaţia sangvină este dată „peste cap”, iar venele varicoase şi hemoroizii încep să facă probleme.

Viitoarea mămică trebuie să includă în dietă alimente care conţin fibre – fructe, legume. E bine să dea prioritate supelor şi mâncărurilor lichide, să bea apă, să facă regulat plimbări sau mici exerciţii de întindere a muşchilor.

- Foloseşte şerveţele umede, fără parfum şi cu pH neutru, în loc de hârtie igienică.

- Mergi la toaletă de îndată ce simţi nevoia.

- Nu sta aşezată timp îndelungat. Dormi pe o parte mai degrabă decât pe spate.

- Cere-i medicului să-ţi prescrie unguente cu aplicaţie locală sau supozitoare. Cele mai indicate sunt produsele naturiste.

- Contractează muşchii din jurul vaginului şi anusului timp de 8-10 secunde, apoi relaxează-i. Repetă de 25 de ori. Această succesiune de contracţii te ajută să ameliorezi circulaţia în zona rectală şi să scazi riscul vaselor de sânge umflate excesiv.

În plus, contribuie la întărirea musculaturii perineului şi bazinului, ceea ce îţi va fi util la naştere. Poţi practica aceste exerciţii şi după naştere, te vor ajuta să te refaci mai repede.

Hemoroizii în timpul sarcinii pot fi preveniţi prin următoarele metode:

-prin alimentaţie bogată în fibre - legume, fructe, pâine din făină integrală - menite să creeze un bol fecal mai voluminos;

-mişcare în limite acceptabile pentru a se stimula peristaltismul intestinal (deplasarea în intestin a resturilor care urmează să fie eliminate);

-evitarea obiceiurilor proaste care determina constipaţia. Orice activitate care împiedică femeile să aibă scaun dimineaţa poate contribui la accentuarea constipaţiei şi la apariţia hemoroizilor;

-excesul ponderal contribuie, alături de volumul uterin determinat de sarcină, la îngreunarea circulaţiei de întoarcere prin venă cavă inferioară şi la apariţia hemoroizilor.

Atenţie! E strict interzisă administrarea în sarcină a uleiului de ricin sau a produselor pe bază de cruşin, în scop laxativ, deoarece pot provoca contracţii uterine şi/sau iritaţia mucoasei colorectale.