Gesturile te pot trăda uşor

1 2 jpg jpeg

Gesturile pe care le facem zi de zi ne oferă informaţii importante despre ceea ce simţim şi gândim, multe dintre ele fiind controlate de procese involuntare.

De exemplu, atunci când suntem nervoşi, obişnuim să ne roadem unghiile sau să batem cu degetele în masă ori pe birou.

Specialistul nostru, Dorina Stamate, psihoterapeut la Clinica „Oana Nicolau” din Bucureşti, ne-a ajutat să descifrăm „misterele” din spatele câtorva gesturi uzuale.

1. Frecarea urechilor este varianta îmbunătăţită şi rafinată a gesturilor din copilărie, când ne astupam urechile nevrând să auzim ce ni se spunea (de obicei mustrările părinteşti).

Acest gest, la fel ca şi tragerea de lobul urechii sau astuparea acesteia, exprimă dorinţa de a evita acordarea unui răspuns şi de a evada într-o altă lume.

2. Atunci când îţi ţii mâinile în buzunare, îţi etalezi superioritatea. Mişcările feministe au condus la preluarea multor poziţii bărbăteşti, care să le confere femeilor senzaţia de hotărâre. Şi pentru bărbaţi, această poziţie emană încredere în forţele proprii.

3. Mâinile pe genunchi şi trupul aplecat în faţă indică dorinţa de a încheia o conversaţie sau o întâlnire. Dacă persoana de lângă tine face acest lucru şi vrei să-i arăţi că ai observat, poţi să preiei conducerea şi să închei conversaţia.

4. Gestul de mângâiere a bărbiei poate ascunde nevoia de a lua o decizie. El ne arată că interlocutorul nostru cântăreşte şi evaluează diversele posibilităţi pe care le are la dispoziţie.

5. Nu-i aşa că ţi se întâmplă şi ţie să-ţi încrucişezi braţele când eşti nervos? Acest lucru înseamnă că ai o atitudine defensivă. Mulţi oameni susţin că stau cu braţele încrucişate deoarece este o poziţie confortabilă. Probabil că tu te simţi confortabil, dar cel din faţa ta va interpreta acest gest ca o mai mică deschidere spre comunicare sau ca reticenţă.

6. Dacă interlocutorul stă sprijinit pe un scaun, vrea să aibă o poziţie dominatoare. Adoptăm o asemenea poziţie deoarece ne oferă protecţie, spătarul scaunului fiind folosit pe post de scut.

Când sesizăm apariţia unui pericol, avem tendinţa să ne apărăm cu obiectele aflate la îndemână. Ne vom retrage în spatele unui birou sau vom pune în faţa noastră spătarul scaunului.

7. Poate că ţi se pare un gest neînsemnat, dar simplul fapt de a duce ochelarii la gură este plin de semnificaţii, la fel ca şi ducerea la gură a ţigării sau a unui creion. Reprezintă o încercare de a retrăi sentimentul de siguranţă pe care îl aveai la sânul mamei.

Acest gest poate să arate faptul că ai nevoie de mai mult timp pentru a realiza o activitate, că eşti în dificultate sau că nu ştii ce răspuns să dai la o întrebare. Fără să-ţi dai seama, poţi folosi aceste gesturi şi când vrei să tragi de timp.