Focusul lumii este pe CLOROCHINA, antiviralul despre care virologul Didier Raoult crede că va zdrobi virusul Covid-19

2 clorochina didier jpg jpeg

Profesorul de virologie Didier Raoult, directorul Spitalului de Boli Infecţioase din Marsilia, Franţa, a venit încă de acum câteva săptămâni cu propunerea de a trata bolnavii de coronavirus cu clorochină, un medicament cu efect antiviral.

În Franţa tratamentul se găseşte în farmacii sub numele de Nivaquine şi este utilizat de câteva zeci de ani de cei ce călătoresc în diverse ţări din Asia. La propunerea profesorului virolog Didier Raoult, Guvernul francez a dat undă verde pentru realizarea unui test clinic de amploare, în care să se studieze beneficiile clorochinei în combaterea virusului Covid-19. De asemenea, se urmăreşte şi identificarea efectelor adverse pe care clorochina le poate avea asupra sănătăţii. În acest sens, nu mai puţin de 800 de pacienţi vor fi incluşi în acest program de testare clinică, anunţă rfi.fr.

Studiul lui Raoult ─ 75% dintre pacienţi, vindecaţi în 6 zile

Didier Raoult, care este specialist în boli infecţioase tropicale, a făcut un studiu la care au participat 24 de pacienţi. Timp de 10 zile, Didier a administrat celor infectaţi un tratament pe bază de clorochină şi a observat că, după 6 zile doar 25% au avut rezultat pozitiv la testarea de Covid-19. Ceilalţi pacienţi care nu au intrat în cercetare, s-au însănătoşit în proporţie de 10%, comparativ cu 75% cât s-a înregistrat în urma tratamentului propus de Didier.

Cum s-a gândit virologul la acest medicament? „Am făcut un studiu ştiinţific despre clorochină şi virusuri în urmă cu 13 ani, studiu care a fost şi publicat. De atunci, alte 4 studii realizate de alţi autori au arătat că virusul coronavirus este sensibil la clorochină. Toate acestea nu sunt noi. Este sufocant faptul că cercul factorilor de decizie nu este nici măcar informat despre starea ştiinţei. Ştiam despre eficacitatea potenţială a clorochinelor pe modelele de cultură virală. Ştiam că este un antivirus eficient. În experimentele noastre am decis să adăugăm un tratament cu azitromicină, pentru a evita infecţiile secundare bacteriene. Rezultatele au fost spectaculoase la pacienţii cu Covid-19 când s-a adăugat azitromicină la hidroxiclorochină‟, este explicaţia lui Didier, citat de medifax.ro.

Sunt necesare cercetări suplimentare

Ministrul Sănătăţii, Olivier Véran este rezervat în privinţa recomandării acestui medicament în tratamentul pacienţilor cu Covid-19. În aproximativ 2 săptămâni, Franţa va avea rezultate şi de la alte cercetări. Dacă rezultatele vor fi concludente, sistemul medical francez ar putea adopta un protocol de tratament pe baza clorochinei.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu se pronunţă, încă, în favoarea acestui medicament.

Mai mult decât atât, suspiciunile şi datele incerte au început să facă victime. Un bărbat din oraşul american Phoenix şi-a pierdut viaţa, iar soţia sa se află în stare critică după ce cuplul a luat fosfat de clorochină, un produs utilizat pentru curăţarea rezervoarelor de peşte. Aditivul face parte din formula chimică a unui medicament anti-malarie, pe care preşedintele Donald Trump l-a enunţat ca fiind tratamentul pentru Covid-19.