Farmacia verde vine în ajutor cu leacuri pentru bolile respiratorii

1 remedii pulmonare jpg jpeg

În această perioadă, când infecţiile respiratorii se înmulţesc, trebuie să întărim sistemul imunitar. Putem deschide şi caietul cu leacuri verzi ale bunicilor. În farmacia verde există remedii cunoscute de zeci de ani, care ne ajută să scurtăm boala sau să o prevenim.

Tuse şi senzaţie de sufocare? Persoanele care suferă de astm bronşic se confruntă cu astfel de probleme des în această perioadă. Recunoscut pentru beneficiile sale, cimbrişorul de câmp este şi un bun calmant pentru spasmele şi tusea astmatică. Prepară o infuzie din 1-2 linguriţe de plantă şi o cană cu apă fierbinte. Poţi bea câte 2 căni pe zi, timp de  1-2 săptămâni. Indicat în cazul astmului bronşic mai este şi maceratul, obţinut din 25 g de flori de ciuboţica- cucului, 15 g de rădăcină din aceeaşi plantă, 30 g de frunze de podbal şi 30 de g de seminţe de in. Pui o lingură din acest amestec la o cană cu apă clocotită şi laşi la macerat timp de şase ore. Ulterior poţi bea 1-2 căni pe zi, timp de 2-3 săptămâni.

Infuzia de nalbă, în caz de bronşită

Pentru a scăpa de tusea persistentă cauzată de bronşită, bunicii foloseau remediile obţinute din nalbă mare. Datorită mucilagiilor din conţinut, preparatele din plantă au efect emolient, uşurând expectoraţia. Prepară o infuzie din florile şi frunzele nalbei, adăugând o linguriţă de amestec la o cană cu apă fierbinte. Laşi cana acoperită timp de 10-15 minute, după care poţi bea 1-2 căni de infuzie pe zi, pentru 2 săptămâni. Pentru a calma tusea bronşică, mai este indicat şi siropul de muguri de pin. Zdrobeşte 100 g de muguri, pe care îi pui la macerat în 100 de ml de alcool de 70 de grade. După 12 ore adaugi jumătate de litru de apă clocotită, iar după alte şase ore filtrezi amestecul. Ulterior, pui 650 de g de zahăr dizolvat în sirop şi mai completezi cu apă până la un litru. Copiii pot lua câte 3 linguriţe de sirop pe zi, iar adulţii, 3 linguri.      

Usturoiul, aliat în caz de pneumonie

De la simplele răceli care nu sunt tratate corspunzător se poate ajunge la pneumonie. Numită popular ,,aprindere la rinichi”, pneumonia poate fi tratată cu ajutorul remediile din natură. Amestecă 25 g de frunze de podbal, 20 g de flori de ciuboţica-cucului şi 5 g de rădăcină din aceeaşi plantă, 10 g flori de soc, 10 g de isop şi 5 g de cimbru. Pui o lingură din acest amestec la o cană de apă şi laşi să fiarbă la foc mic timp de 5 minute. Poţi bea câte 2 căni pe zi, îndulcite cu miere de albine. Şi tinctura obţinută din amestecarea a 40 g de usturoi şi 100 ml de ţuică este un bun remediu pentru cei cu pneumonie. Poţi lua câte de 2-3 ori pe zi câte 10 picături de tinctură, înainte de masă.

Infuzia de troscot, în cazul tuberculozei

În cazul tuberculozei pulmonare, remediile naturiste sunt indicate doar la recomandarea medicului. Un bun adjuvant în cazul acestei boli este infuzia din troscot, pe care o poţi prepara adăugând o lingură de flori şi frunze la o cană cu apă clocotită. Las-o acoperită timp de 15 minute, după care strecori şi poţi bea aproximativ 1 litru de ceai pe zi. În perioada de convalescenţă sunt indicate ceaiurile care au efect mineralizant, precum decoctul obţinut din 40 g de coada- calului, 40 g de frunze de podbal şi 20 g de flori de tei. Adaugă 5 linguri din acest amestec şi pune la fiert într-un litru şi jumătate de apă, timp de 15 minute. Poţi bea câte 3-4 căni de decoct pe zi, îndulcite cu miere de albine. Curele cu decoct sunt indicate pe o perioadă de şase luni.      

De ce este benefică o cură cu plante

„Este foarte important ca în această perioadă să ajutăm organismul să lupte cu temperaturile scăzute şi cu variaţiile de temperatură şi să facă faţă atacului virulent al diferiţilor agenţi patogeni, bacterii sau virusuri. Ceaiul verde şi cel alb, în care se adaugă zeamă de lămâie şi miere, au acţiune antiseptică şi decongestionantă la nivelul căilor respiratorii. Mai sunt indicate cele de echinacea, de muguri de plop, de ghimbir şi cimbru. Se fac cure periodice cu plante imunostimulatoare şi imunomodulatoare: echinacea, sub forma de tinctură sau capsule, 10-15 zile. Recomandat este şi uleiul de chimen negru sub fomă de picături (5-10 picături pe zi) sau sub formă de capsule (3 pe zi, timp de 10 până la 30 de zile). Preventiv, dar şi pentru tratarea afecţiunilor respiratorii, se mai poate lua tinctură de propolis, timp de 15-20 de zile pe lună“, Casetă specialist -- Ruxandra Constantina