Farmacia verde în caz de anexită

1 2 jpg jpeg

Foarte puţine dintre femei se pot lăuda că nu au experimentat niciun episod de anexită. Chiar datele statistice arată că 4 din 5 femei active din punct de vedere sexual au avut această problemă. Anexita este o boală inflamatoare, care afectează trompele uterine şi ovarele.

Când cel afectat de inflamaţie este uterul, boala se numeşte metroanexită. Poate avea două faze: acută şi cronică. În faza acută simptomele sunt reprezentate de dureri abdominale şi lombare, tulburări de ciclu menstrual şi urinare, secreţii vaginale anormale, abundente, arsuri şi usturimi la nivel local, stări de vomă şi chiar febră şi frisoane.

Ca şi intensitate, durerile pot fi surde în general, dar cu răbufniri violente din când în când, în zona abdomenului, a şalelor, dar şi cu iradiere în alte zone. Remediile naturiste pot îmblânzi astfel de simptome.

Tărâţele • Se încălzesc într-un vas 2 pumni de tărâţe, se pun într-un săculeţ curat de bumbac şi se aşază pe piele, în partea inferioară a abdomenului. Se ţine până se răcesc complet tărâţele.

• Se pun 500 g de tărâţe într-un săculeţ din pânză, se agaţă de robinetul de apă fierbinte şi se lasă să curgă apă pe el, în cadă. Se stă în cada cu infuzie de tărâţe timp de jumătate de oră.

• Intern: se face o infuzie din 2 linguriţe de flori mărunţite la o cană cu apă (250 ml), se acoperă şi se lasă 10 minute, după care se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.

• Extern: într-un litru de apă clocotită se pun 4 linguri de flori de gălbenele, se acoperă şi se lasă 15 minute la infuzat. Se strecoară şi se lasă la răcit. Când infuzia are o temperatură acceptabilă, se fac spălături cu irigatorul. Nu abuza însă de aceste spălături, pentru că pot perturba echilibrul florei vaginale.

• Intern: se face un decoct (prin fierbere, timp de 5 minute) din 2 linguriţe de plantă la o cană cu apă (250 ml). Se consumă 2-3 căni, zilnic.

• Extern: în 2 litri de apă clocotită se pun 4 linguri de plantă şi se lasă să fiarbă timp de 10 minute. Se strecoară şi se lasă să se răcorească, până ajung la temperatura corpului. Se fac spălături vaginale, cu irigatorul, de 2 ori pe zi.

• Intern: se combină părţi egale de coada şoricelului, gălbenele şi urzică. Se pun 2 linguriţe de amestec de plante la o cană cu apă (250 ml) clocotită, se acoperă şi se lasă la infuzat timp de 15 minute. Se consumă 2-3 căni pe zi, timp de 3 săptămâni. La nevoie se face o pauză de o săptămână şi se reia acest tratament.

• Extern: într-un litru de apă clocotită se pun 8 linguriţe de amestec de plante şi se lasă vasul acoperit, la infuzat, timp de 15 minute. Se fac zilnic spălături vaginale, cu irigatorul.

• Intern: se pune o linguriţă de plantă la o cană (250 ml) cu apă clocotită, se acoperă, se lasă la infuzat timp de 10 minute şi apoi se strecoară. Se consumă 3-4 ceaiuri pe zi.

• Extern: într-un litru de apă clocotită se pun 4 linguriţe de plantă, se acoperă şi se lasă 10 minute la infuzat. Se strecoară, se lasă să se răcorească şi se fac spălături vaginale, cu irigatorul, de 2 ori pe zi.

Alte plante utilizate în tratarea anexitei: iasomie, muguri de plop negru, traista-ciobanului, coada-racului, soc, salvie, scoarţă de stejar, creţişoara, frunze de nuc.

Dr. Viorica Olteanu

dietetician, Institutul National de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Prof. dr. N. Paulescu”, Bucureşti

Foarte important de precizat încă de la început este faptul că tratamentele naturiste pe bază de plante cu acţiune antibiotică, antiseptică şi antiinflamatoare pot fi aplicate numai în formele uşoare ale bolii, de debut. Iar aceste tratamente naturiste nu sunt exclusive, ele vin doar în completarea medicaţiei recomandate de ginecolog, asociate cu aceasta.

Aşadar, pentru a fi utilizate în siguranţă, este nevoie atât de recomandarea fitoterapeutului, cât şi de acordul medicului. Pentru a creşte imunitatea şi capacitatea de apărare a organismului împotriva proceselor infecţioase şi inflamatoare, este indicată o dietă bogată în antioxidanţi, substanţe nutritive care apără corpul de radicalii liberi, care pot agrava inflamaţia.

Sucurile de portocale şi morcovi dau organismului betacaroten, ardeiul gras este bogat în vitamina C, iar roşiile deţin cantităţi mari de licopen. Bogate în antioxidanţi sunt şi spanacul, şi varza.