În urma unui studiu, cercetătorii Facultăţii de Stomatologie a Universităţii Columbia, SUA, au ajuns la concluzia că vizitele la stomatolog pot ajuta la diagnosticarea diabetului. Cum de este posibil acest lucru? Medicii spun că problemele danturii reprezintă un indicator precoce al diabetului.

La cercetare au participat 600 de pacienţi ai unei clinici stomatologice din New York. Aceştia nu suferau de diabet, însă 530 dintre ei prezentau cel puţin câte un factor de risc pentru diabet.

Cum a descurs cercetarea

Participanţii la studiu au fost supuşi unei examinări de către medicul stomatolog şi unui test de măsurare a glicemiei cu ajutorul unui aparat standard, cum este cel utilizat de diabetici (care foloseşte sânge luat din varful unui deget).

Apoi, pentru o diagnosticare exactă, pacienţilor le-a fost fost făcut şi testul toleranţei la glucoză, care poate identifica precis stările diabetice şi prediabetice.

Ce a arătat că examenul stomatologic poate fi util în identificarea diabeticilor

Un algoritm simplu, bazate pe doi parametri stomatologici - numărul dinţilor lipsă şi procentul de pungi parodontale profunde (spaţii între dinte şi gingie, care sunt un indicator al bolii parodontale) - a arătat că examenul stomatologic poate fi util în identificarea pacienţilor cu diabet sau prediabet nediagnosticat.

Boala parodontală, complicaţie a diabetului

Afecţiunea parodontală este o complicaţie precoce a diabetului; acesta favorizează apariţia unor afecţiuni ale gingiilor şi ale ţesutului osos din jurul dinţilor.

În concluzie, medicul stomatolog poate recomanda efectuarea unor teste glicemice pentru a afla dacă pacientul respectiv are sau nu diabet.