Este sezonul virozelor - cum să te menţii la distanţă de boli

1 screen shot 2019 09 26 at 17 10 08 png png

Odată ce temperaturile din termometre au început să scadă simţitor, iar oamenii au scos din dulap gecile şi hainele mai groase, începi şi să te îngrijorezi din ce în ce mai tare cu privire la starea ta fizică. Vezi pe stradă şi în mijloacele de transport în comun din ce în ce mai multe persoane care tuşesc şi cărora le curge nasul şi speri să nu te îmbolnăveşti şi tu. Acest lucru ar însemna nu doar indispoziţie, ci şi încetarea anumitor activităţi pe care trebuie să le faci zilnic.

Fiind în plin sezon al virozelor, ar fi bine să ai în vedere câteva măsuri care te pot ajuta să ţii la distanţă bolile respiratorii.

Poartă măşti de protecţie când ieşi în oraş

Dacă te îmbolnăveşti, cel mai probabil va fi nevoie să îţi faci deja un calcul concediu medical, pentru că simptomele fizice pe care le vei resimţi nu îţi vor mai permite să fii în formă maximă la locul de muncă. Pentru a evita această situaţie neplăcută, protejează-ţi gura şi nasul atunci când ieşi din casă, cu o mască de protecţie care va împiedica mediul extern în care se află virusurile să ia contact cu căile tale respiratorii. Găseşti astfel de măşti de unică folosinţă la orice farmacie. În plus, evită, pe cât posibil, să ai contact direct cu suprafeţe pe care pot exista virusurile, cum ar fi barele din mijloacele de transport în comun sau mânerele uşilor. Atingerea lor cu mâna va contribui la pătrunderea virusurilor în organismul tău. Poţi folosi un şerveţel sau mâneca de la geacă sau bluză când atingi asemenea suprafeţe.

Consumă vitamina C

Din cauză că iarna suntem mai puţin expuşi la soare, imunitatea organismului nostru scade. De aceea, ai nevoie de vitamina C, care întăreşte imunitatea, astfel că îţi ajută corpul să lupte împotriva eventualelor virusuri care ar putea încerca să îl infecteze. Corpul uman nu produce singur vitamina C, aşa că este necesar să consumi produse care o pot livra acestuia. Printre ele se numără mai ales fructele şi legumele verzi, dar şi portocalele, ardeiul roşu, roşiile, ananasul şi fructele de pădure. Trebuie menţionat că vitamina C nu ajută să te vindeci dacă suferi deja de o viroză, dar contribuie la prevenirea îmbolnăvirii şi la ameliorarea simptomelor.

Nu folosi vesela în comun cu persoane infectate

Dacă un membru al familei tale sau un coleg de muncă este bolnav, nu folosi vesela acestuia fără să o speli bine înainte. Chiar dacă este vorba despre soţul tău care te invită să guşti dintr-o prăjitură despre garantează că este gustoasă sau despre colega de birou care îţi oferă o înghiţitură din ciocolata ei caldă, refuză politicos pentru a te apăra de o eventuală infecţie respiratorie. Spală bine cu detergent orice furculiţă, pahar sau farfurie care a fost folosită de o persoană bolnavă şi pe care urmează să o foloseşti tu pentru a te proteja. 

Viroza se transmite foarte uşor prin aer şi prin contactul cu bolnavi, aşa că nu ai de ales decât să aplici măsuri preventive pentru a încerca să eviţi să te îmbolnăveşti şi tu. Prevenţia este mai bună decât tratarea, mai ales când nu trebuie decât să acorzi mai multă atenţie anumitor detalii.

Sursa foto: shutterstock.com