Efectele Nocive ale Zahărului şi Includerea Dulciurilor Naturale în Alimentaţia Zilnică

1 biove clicksanatate jpg jpeg

Eliminarea zahărului din alimentaţia zilnică contribuie la o stare generală de bine, un tonus mai bun, putere mai mare de concentrare şi la slăbirea senzaţiei de foame. Majoritatea oamenilor adoră dulciurile, în orice formă pentru că o prăjitură bună răsfaţă papilele gustative. Motivaţia de a reduce consumul de dulce este greu de abordat şi mult mai dificil este să o şi menţii. În acest caz, nutriţioniştii vin cu o idee salvatoare: dulciurile fără zahăr.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine că o cantitate de 5-10 g de zahăr pe zi este suficientă. Zahărul nu este nociv pentru sănătate dacă e consumat în aceste cantităţi, dar organismul poate funcţiona la capacitate maximă şi fără acest aliment. Zahărul furnizează energie pe moment, care apoi se transformă într-o stare de oboseală, nervozitate. Mai mult, zahărul nici nu aduce vreun aport nutritiv, ci doar multe calorii.

Zahărul natural din alimente este absorbit treptat de organism, furnizând energie gradual pentru întreaga zi. Explicaţia este aceea că, aceste alimente sunt şi o sursă de fibre care încetinesc procesul de absorbţie. Zahărul adăugat conţine zero nutrienţi, se absoarbe rapid în organism care produce insulină provocând pofta de ceva dulce. În timp, acest ciclu provoacă kilograme în plus, diabet, boli ale dinţilor şi ale inimii.

Consumul de dulce declanşează eliberarea de dopamină şi serotonină, supranumiţi şi hormonii fericirii. Astfel se explică pofta pentru o ciocolată în detrimentul unui fruct. Acesta nu produce atât de mulţi hormoni. Oamenii care au început dieta fără zahăr au simţit o nevoie şi mai mare de a consuma ceva dulce. Organismul uman va compensa lipsa zahărului printr-un consum mai mare de carbohidraţi. În timp, dependenţa de zahăr se ameliorează şi organismul se obişnuieşte cu lipsa gustului dulce.

Studiile au dovedit că excesul de zahăr încetineşte activităţile cognitive, afectând capacitatea de asimilare a informaţiilor şi puterea de concentrare. Îndemnul de a mânca o ciocolată pentru a te concentra mai bine la învăţat este prin urmare, un mit.

Zahărul afectează digestia din cauza lipsei de fibre, ‘’responsabile’’ cu alimentarea bacteriilor sănătoase. Consecinţele sunt următoarele: constipaţie, balonare şi inflamaţie.

Avertismentul conform căruia prea multe bomboane strică dinţii şi provoacă apariţia cariilor nu este un mit. Studiile arată că, la doar 10-15 minute de la consumul unui produs cu zahăr adăugat, se formează în cavitatea bucală un acid care afectează smalţul.

Legătura dintre ciocolată şi apariţia coşurilor nu este nici de asemenea o simplă legendă. Cercetătorii au confirmat această relaţie nocivă demonstrând dezvoltarea hormonilor acneici din cauza consumului de zahăr. Acesta creşte nivelul insulinei şi producţia de AGE, fapt care conduce la inflamaţii, aspect uleios al tenului, pori încărcaţi, riduri, piele cu aspect tern, vulnerabilitate la factorii nocivi externi.

Limitarea zahărului adăugat sau înlocuirea acestuia cu produse naturale care nu conţin zahăr, ajută pancreasul să nu producă mai multă insulină. Prin urmare, consumul de alimente fără zahăr naturale combate riscul apariţiei diabetului de tip 2, menţine arterele suple, echilibrează tensiunea şi scade predispoziţia la bolile cardiovasculare.

Consumul de dulciuri perturbă somnul (esenţial pentru metabolism şi imunitate), ceea ce provoacă treziri repetate în timpul nopţii şi o stare de oboseală a doua zi. Ca un cerc vicios, din cauza stării de epuizare (provocată de consumul de zahăr), creşte şi mai mult pofta de dulce care să compenseze energia pierdută.

Numeroase studii au arătat de-a lungul timpului că alimentaţia bazată pe zahăr adăugat favorizează îmbolnăvirea de cancer esofagian, colorectal, mamar şi intestinal.

Alimente naturale fără zahăr sau dulciuri tradiţionale?

Există o serie mare de motive pentru care dulciurile fără zahăr sunt o alegere mai sănătoasă în locul nocivelor dulciuri cu zahăr adăugat.

Alimentele fără zahăr îţi oferă în continuare răsfăţul gustărilor dulci, fără consecinţe nefaste asupra dietei alimentare.

Dulciurile care nu conţin zahăr, nu conţin nici carbohidraţi, care aduc siluetei câteva kilograme în plus. Pentru cine consideră că un regim lipsit de dulciuri nu i se potriveşte, atunci alternativa produselor fără zahăr va rămâne varianta optimă de menţinere a siluetei în proporţiile normale, fără renunţarea la dulce.

Alternative sănătoase care satură pofta de zahăr   

Pentru persoanele care nu se pot lipsi de doza zilnică de dulce există câteva soluţii inspirate, ideale şi amatorilor de diete vegetariene sau vegane.

  • Fructe uscate

Sunt surse de fibre, calciu, fier, magneziu, adică păstrează toate proprietăţile utile ale fructelor proaspete. Consumul de 100 g de astfel de fructe furnizează corpului aproximativ 250 de calorii.

  • Miere

Mierea naturală este o bună sursă de fier şi calciu şi este renumită pentru efectul antibacterian şi antiinflamator pe care îl deţine.

  • Gem, dulceaţă sau marmeladă fără zahăr

Zahărul este înlocuit cu suc natural de fructe. Tot din fructe este compus produsul, într-o proporţie de peste 60%, asigurând o gustare sau un mic dejun sănătos şi săţios.

  • Bomboane

Bomboanele cu ingrediente naturale şi fără zahăr au rolul de a curăţa intestinele şi de a îmbunătăţi digestia.

  • Ciocolată îndulcită cu eritritol

Dulciurile naturale scutesc organismul de coloranţi artificiali şi substanţe chimice cancerigene. Mai mult, acestea nu conţin nici cofeină. Pot fi savurate chiar şi înainte de orele de odihnă, fără riscul tulburărilor de somn.

Foto: Usplash