Efectele mancarurilor iuti nu sunt de neglijat. Le stii?

1 efectele mancarurilor iuti jpg jpeg

Iti plac alimentele condimentate? Incepe chiar de azi sa consumi cat mai des alimente picante ori asezonate cu ierburi aromatice din plin. Efectele mancarurilor iuti sunt benefice pentru digestie si metabolism.

Stiai ca printre efectele mancarurilor iuti se numara si imbunatatirea sanatatii inimii? In acest articol nu este vorba despre alimentele carora li se adauga combinatii de pulbere picante, aditivi, conservanti si alte ingrediente necunoscute cu denumiri greu de pronuntat.

Turmericul, ardeiul iute, usturoiul, chili au gust intens si confera un efect de incalzire, care aduce o multime de beneficii pentru inima si silueta. Mancand alimente picante, cu moderatie si in mod regulat, ai grija de sanatatea inimii, iti ajustezi greutatea corporala si ai o dispozitie mai buna.

Efectele mancarurilor iuti asupra inimii

Din experimentele si cercetarile in domeniu a reiesit ca, in tarile unde mancarea traditionala se bazeaza pe condimente si alimente picante, se inregistreaza mai putine cazuri de boli de inima, comparativ cu tarile unde nu se consuma des ardei chili, de exemplu. Una dintre principalele explicatii este legata de faptul ca chili din mancare favorizeaza reducerea nivelului de colesterol „rau“, in timp ce lupta cu inflamatiile si previne aparitia bolilor de inima.

Imbunatatesc digestia

Pentru a te bucura de o sanatate buna si pentru a putea avea energia necesara pe tot parcursul zilei este extrem de importanta alimentatia. Astfel ca daca ai un tranzit lent, ardeiul iute te va ajuta sa digeri mai bine si usor hrana si va stimula apetitul.

De ajutor in slabit

Exista numeroase studii in acest sens, care sugereaza ca alimentele condimentate favorizeaza arderea rapida a caloriilor. Concluziile cercetarilor sugereaza ca senzatia de caldura produsa de ardeii iuti poate intensifica activitatea metabolismului cu pana la 5% si creste cu pana la 16% procesul de ardere a grasimilor.

Bine de stiut! Cand mananci picant, scade nevoia de a rontai ceva sarat sau de a consuma dulciuri.

Scad presiunea arteriala

Un alt beneficiu de care poti profita consumand alimente picante este ca acestea scad valoarea tensiunii arteriale. Ardeii chili contin vitaminele C si A, care pot intari peretii inimii. Senzatia de caldura produsa de ei maresc fluxul sangvin si, astfel, presiunea sangelui se normalizeaza. Consumand alimente picante, intaresti sanatatea inimii si previi instalarea afectiunilor cardiace.

Elimina stresul

Cand ai o perioada grea, stresanta, adauga in mancare condimente si alimente picante, cum sunt ardeii iuti. Starea de spirit ti se va modifica in foarte scurt timp. Alimentele picante pot stimula cresterea cantitatii de hormoni responsabili cu bunadispozitie. Daca alegi ardeii iuti, capsaicina (substanta care da gustul picant),  te va ajuta sa ai parte timp îndelungat de hormonul placerii, deoarece ajuta la producerea serotoninei in organism si in felul acesta te vei odihni mai bine si vei uita de celebrele dureri de cap.

foto: diabetesselfmanagement.com