Zahărul poate da dependenţă, în timp ce consumul excesiv provoacă mai multe probleme de sănătate.

Zahărul, cunoscut şi sub denumirea de zaharoză sau sucroză, nu aduce niciun beneficiu organismului, fiind un carbohidrat sărac în nutrienţi, care furnizează doar calorii „goale“, spun specialiştii. În schimb, are capacitatea de a energiza instantaneu, deoarece ajunge în sânge în foarte scurt timp sub formă de glucoză şi, astfel, nivelul glicemiei creşte brusc.

Iată câteva dintre efectele nocive ale consumului de zahăr!

- Porţia zilnică recomandată este de maximum 6 linguriţe în cazul femeilor şi 9 linguriţe de zahăr pentru bărbaţi;

- Majoritatea dintre noi consumăm mai mult zahăr decât conştientizăm, acesta fiind ,,ascuns'' mai ales în alimentele procesate. Un singur pahar de băutură răcoritoare poate conţine până la 7 linguriţe de zahăr, în timp ce o sticlă întreagă poate avea până la 44 linguriţe de zahăr;

- Ciocolata, produsele de patiserie, bomboanele, mâncarea de tip fast-food, cerealele, îngheţata, fructele la conservă, băuturile alcoolice şi deserturile conţin cantităţi însemnate de zahăr;

- Excesul de zahăr acumulat de organism provoacă de cele mai multe ori boli precum obezitate, carii dentare, diabet sau slăbirea sistemului imunitar;

- Surplusul de zahăr în organism este asociat cu colesterolul mărit, rezistenţa la insulină şi creşterea tensiunii arteriale;

- Persoanele dependente de zahăr sau cele care suferă de diabet, obezitate, boli ale inimii etc. pot opta pentru înlocuitorii acestuia drept o alternativă mai sigură: sucraloza, aspartamul, ştevia sau mierea;

- Deşi suntem obişnuiţi să consumăm doar zahăr alb, specialiştii ne atrag atenţia că nu este cea mai bună alegere. Obţinerea acestuia se face printr-un proces de rafinare, în urma căruia sunt eliminaţi aminoacizii, pectinele, sărurile, mineralele şi enzimele. Prin urmare, acesta conţine doar zaharoză;

- În schimb, putem opta pentru zahărul brun, însă şi acesta este de două tipuri. Zahărul brun nerafinat se obţine prin păstrarea melasei, bogată în nutrienţi: vitamine şi minerale (Ca, K, Mg, P şi Na). În schimb, zahărul brun rafinat conţine 96 la sută zaharoză.

5 efecte nefaste dovedite ale excesului de zahăr

1. Favorizează rezistenţa la insulină. Zaharoza sau zahărul rafinat consumat în cantităţi mari determină pancreasul să secrete mai multă insulină cu scopul de a transporta glucoza în celule. „Hiperglicemia are un efect negativ asupra secreţiei de insulină şi a acţiunii sale, jucând un rol central în patogenia deficienţei betacelulare şi a insulinorezistenţei”, se arată în cartea „Cum să trăim mai mult şi mai bine”. Iar rezistenţa la insulină este asociată cu diabetul zaharat de tip 2 şi cu obezitatea.

2. Induce dezechilibre ale vitaminelor şi mineralelor. Un exces de zahăr poate scădea aborbţia cuprului şi a cromului, crescând necesarul de vitamina B1.

3. Creşte nivelul trigliceridelor. Dulciurile şi, în general, alimentele cu indice glicemic ridicat, au un impact nefast asupra trigliceridelor.

4. Duce la apariţia obezităţii, care, la rândul ei, este factor de risc pentru apariţia cancerului şi a altor probleme de sănătate.

5. Atacă dinţii. Bacteriile din gură „adoră” zahărul. Flora bacteriană din cavitatea bucală consumă zahărul pentru a produce acizi ce deteriorează dinţii, ceea ce are ca efect producerea cariilor.