Efectele adverse ale vaccinului BCG

1 2 jpg jpeg

Copiii, vârstnicii şi bolnavii cronic sunt cei mai expuşi complicaţiilor, aşa cum este pneumonia.

Tocmai de aceea, vaccinarea împotriva gripei sezonieee este recomandată mai ales categoriilor aflate la risc. Şi gravidele se pot imuniza împotriva gripei, în ultimele două trimestre de sarcină, anticorpii produşi oferind protecţie copilului. Vaccinul antigripal conţine tulpini de virusuri gripale inactivate, care stimulează sistemul imunitar să producă anticorpi.

Compoziţia vaccinului este diferită de la an la an, ea fiind stabilită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Ca orice medicament, şi vaccinurile pot avea reacţii adverse.

Iată care sunt cele mai des întâlnite efecte ale vaccinului antigripal!

Efectele adverse ale vaccinului BCG (antigripal): normale

Reacţiile normale includ roşeaţa, durerea, învineţirea şi întărirea zonei injectate, efecte care dispar în cel mult 2 zile de la vaccinare.

De asemenea, fiind vorba de stimularea sistemului imun, pot apărea dureri locale, oboseală, subfebrilitate şi chiar febră, acestea fiind reacţii normale de apărare a organismului.

O altă reacţie normală după vaccinarea BCG, care demonstrează succesul vaccinării BCG, este induraţia la locul administrării urmată de o leziune locală care poate ulcera câteva săptămâni şi care se vindecă spontan în decurs de câteva luni (trei luni cele obişnuite, 4-6 luni cele ulcerate), lăsând o cicatrice uşor mai depigmentată faţă de ţesutul inconjurator. În cazuri rare, se poate produce, după 1-3 luni de la vaccinare, o adenopatie axilară. Ganglionii sunt mici (sub 1 cm), duri, mobili, nedureroşi şi nu se depistează decât la palpare sistematică.

Efectele adverse ale vaccinului BCG (antigripal): şoc anafilactic

Unul dintre efectele adverse este şocul anafilactic, dacă există un fond alergic. Acesta se combate prin intervenţia imediată a medicului.

Prin urmare, este recomandat ca vaccinarea, care este un act medical, să se realizeze într-o unitate sanitară.

Important de ştiut!

Ştiai că vaccinul antigripal nu oferă protecţie totală? Dacă te vaccinezi antigripal nu înseamnă că nu te vei îmbolnăvi de gripă în timpul iernii. Nici un vaccin nu îţi poate oferi protecţie totală. Rata de succes depinde de vârsta persoanei vaccinate şi de problemele de sănătate pe care le are. Cei care sunt vaccinaţi şi totuşi se îmbolnăvesc fac forme uşoare de boală şi nu fac complicaţii. Vaccinul antigripal nu te protejează de răcelile banale.