Unele femei sunt de părere că suplimentele nutritive prenatale le ajută să aibă un păr bogat, unghii sănătoase, mai multă energie. De fapt, acest tip de suplimente realizate special pentru gravide le poate afecta sănătatea.

Căderea părului

Vitaminele prenatale îţi pot afecta podoaba capilară. Multe femei cred că suplimentele alimentare luate în timpul sarcinii previn căderea, ba chiar îndesesc părul. De fapt, aceste efecte sunt datorate schimbărilor hormonale care fac părul şi unghiile să crească mai mult. În situaţia în care nu eşti însărcinată şi nivelul hormonilor este normal, procesul de creştere a părului este lent, iar suplimentele nu-l pot influenţa.

Probleme digestive

În cazul în care iei suplimente nutritive prenatale fără a fi însărcinată pot apărea tulburări digestive. Poate fi vorba despre constipaţie, arsuri la stomac, durere gastrice. Cum acestea îţi cresc foarte mult aportul zilnic de fier, este posibil să-ţi fie afectat ficatul. În această situaţie, se ivesc greaţa şi diareea.

Tulburări de memorie

Suplimentele prenatale îţi pot creşte aportul de vitamine şi minerale, mai ales acid folic şi fier. În exces, acestea din urmă pot masca o carenţă reală de vitamina B12 care afectează sistemul nervos. Aceasta se manifestă de obicei prin lipsă de energie, anemie, constipaţie, schimbări bruşte de dispoziţie, pierderi de memorie, tahicadrie, reacţie încetinită.

Citeşte şi: Când avem cu adevărat nevoie de suplimente?

Îţi cresc riscul de osteoporoză

Depăşirea aportului zilnic recomandat de vitamina A prin luarea de suplimente prenatale în lipsa sarcinii este asociată cu osteoporoza şi cancerul. De aceea, înainte de a alege un tip de supliment alimentar, consultă-ţi medicul de familie şi fă-ţi analizele medicale indicate. Dacă nu ai probleme de sănătate şi ai avut rezultate bune la analizele medicale anuale poţi lua multivitamine, dar evită-le pe cele concepute special pentru perioada de sarcină.