Durerea de spate se accentuează la vârsta a treia

1 2 jpg jpeg

În majoritatea cazurilor, durerile de spate care apar la vârsta a treia sunt cauzate de uzura naturală a organismului. La fel ca celelalte părţi ale corpului, muşchii, articulaţiile, oasele şi ligamentele îmbătrânesc odată cu trecerea timpului. Masa musculară şi osoasă scad, la fel şi conţinutul de apă din organism. Una dintre consecinţele întâlnite frecvent este deshidratarea discului intervertebral, care se contractă şi se slăbeşte.

Factori care favorizează disconfortul

Procesul de uzură este grăbit sau accentuat de anumiţi factori, cum sunt munca fizică grea, excesul de greutate sau lipsa de exerciţiu fizic. În plus, din cauza schimbărilor metabolice legate de vârstă, mecanismele de regenerare specifice organismului uman îşi pierd din eficienţă.

Desigur, pe lângă efectele uzurii, mai pot exista şi alte cauze ale durerilor de spate la vârste înaintate. Una dintre ele poate fi o leziune a muşchilor, ligamentelor sau tendoanelor slăbite sau tensionate. Muşchii spatelui pot avea contracturi dureroase şi din pricina unui abdomen voluminos.

Lezarea unuia sau a mai multora dintre discurile intervertebrale, care acţionează ca absorbante ale şocurilor, provoacă, de asemenea, dureri. Când un disc herniază, miezul său iese printr-un punct slab al stratului exterior şi presează nervii învecinaţi. Cu vârsta, pot să apară pe vertebre şi excrescenţe osoase numite osteofite, care provoacă dureri severe.

Durerile în regiunea spatelui mai pot avea la bază şi artrita, osteoporoza sau alte boli care afectează nervii spinali sau vertebrele. De asemenea, ceea ce puţini ştiu, suferinţa psihică sau depresia pot provoca tensiuni, care se manifestă printr-un disconfort dureros. Şi obezitatea, care împovărează coloana vertebrală, sau sedentarismul pot fi cauze ale problemelor cu spatele.

Citeşte şi: Greşeli care îţi pot provoca dureri de spate

Când e necesar să cerem ajutor

De cele mai multe ori, când avem dureri de spate încercăm diverse metode sau leacuri, pentru a le calma. Există însă situaţii când, fără un diagnostic precis, tratamentele pe cont propriu sunt ineficiente şi ne fac să pierdem timp preţios sau chiar să declanşăm alte probleme medicale. Iată situaţiile în care este imperios necesar să mergem la medic:

- Când durerea este foarte mare şi durează mai mult de câteva zile.

- Când, pe lângă durerea de spate, apar febra şi frisoanele sau incontinenţa urinară.

- Când durerea radiază din spate către picior şi ajunge la genunchi.

- Dacă ne amorţeşte unul sau ambele picioare.

- Dacă durerea nu cedează sau revine mereu, oricâte remedii am încerca.

- Dacă, din cauza durerii, nu ne mai putem mişca.

- Dacă zona dureroasă este inflamată sau fierbinte.

La ce medic să apelăm

Vindecarea poate să înceapă abia după ce medicul a descoperit ce nu funcţionează şi a pus un diagnostic, care permite recomandarea unui tratament adecvat. Pentru că durerea de spate poate avea multe cauze, este nevoie de o examinare completă. De aceea, primul medic la care e cazul să mergem este medicul de familie.

El ne va trimite apoi la mai mulţi medici specialişti, în funcţie de simptome. Dar, atenţie: medicamentele prescrise din diverse surse pot interacţiona. De aceea, e important ca un medic să cunoască toate tratamentele prescrise, precum şi celelalte boli de care suferim.

Opinia specialistului

1 2 jpg jpeg

Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, rezistenţa osoasă şi elasticitatea musculară scad. Discurile intervertebrale se deshidratează şi îşi pierd din flexibilitate, fapt ce duce la diminuarea rolului de amortizare pe care îl au între vertebre.

Aproximativ 80% din populaţia adultă a globului acuză dureri de spate într-un moment sau altul al vieţii lor, bărbaţii şi femeile fiind afectaţi în egală măsură. Vârsta la care apare cel mai frecvent durerea lombară joasă este între 30 şi 50 de ani, din cauza procesului de îmbătrânire şi a stilului de viaţă sedentar. Dar riscul de apariţie a acestei afecţiuni de cauză discogenă sau din cauza degenerării coloanei vertebrale creşte odată cu înaintarea în vârstă.

O anamneză şi un istoric al bolii amănunţit, alături de examenul fizic, pot identifica de obicei afecţiunile periculoase asociate durerii. Pacientul descrie debutul, localizarea şi severitatea durerii; durata simptomelor şi limitarea de mobilitate; istoricul episoadelor precedente sau orice problemă de sănătate care ar putea avea legătură cu durerea. Doctorul va examina spatele şi va efectua teste neurologice, pentru a descoperi cauza durerii şi pentru a indica tratamentul corespunzător.