Dr. Valeriu Gheorghiţă, medic primar boli infecţioase: Nu există vaccin pentru noul coronavirus şi sunt deja cazuri de coinfecţie virus gripal-coronavirus

1 coronavirus jpg jpeg

Dr. Valeriu Gheorghiţă, medic primar boli infecţioase de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, care face parte din grupul Strategic de Comunicare desemnat de Ministerul Sănătăţii să gestioneze informarea legată de noul coronavirus a răspuns pentru life.ro la câteva dintre întrebările care stau pe buzele tuturor în pirvinţa noului coronavirus.

Potrivit specialistului, nu există vaccin, însă sunt în derulare în momentul de faţă multe studii clinice care încearcă identificarea unui vaccin protector. Medicul a explicat faptul că măsurile care par oarecum exagerate, pe care toate ţările le iau în această perioadă, au rolul de a amâna cât mai mult diseminarea virusului în populaţia generală, astfel încât medicii să câştige timp până ce devine disponibil acest vaccin.

Specialistul a precizat, de asemenea, că  vaccinul antigripal nu are efect, fiindcă protejează doar de infecţia pentru care are loc vaccinarea. „Deja sunt cazuri de coinfecţie, adică şi gripă şi infecţie cu coronavirus”, a adăugat Dr. Valeriu Gheorghiţă, referindu+se la situaţia de la nivel mondial.

În privinţa tratamentului pentru noul coronavirus, precizările medicului sunt următoarele:

„Tratamentul pleacă de la o schemă simptomatică, adică pacientul trebuie tratat de febră ca într-o răceală obişnuită, la care s-a dezvoltat un protocol de abordare terapeutică, însă fără să avem o certitudine bazată pe evidenţe. Acest protocol presupune un cocktail de medicamente printre care o serie de medicamente folosite în tratamentul pacienţilor cu HIV care se utilizează în asociaţie cu un antimalaric, împreună cu un medicament pentru infecţia cu virusul gripal sezonier şi împreună cu corticoterapie. Teoretic,  este o schemă de tratament care scade riscul de complicaţii şi ar trebui să scadă rata de mortalitate.” – dr. Dr. Valeriu Gheorghiţă, medic primar boli infecţioase de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”.

Pe de altă parte, medicul infecţionist atrage atenţia că îÎn 80% dintre cazuri, infecţiile produse de noul coronavirus sunt uşoare, adică boala se manifestă sub o formă foarte uşoară.

„În China şi în Italia, de exemplu, formele uşoare sunt tratate acasă. Toată această abordare de plan strategic de acţiune se schimbă în anumite momente ale epidemiei. În România, de exemplu, a fost spitalizat un pacient care era total asimptomatic. Raţiunea internării a fost strict din punct de vedere epidemiologică, să nu transmită mai departe. Dacă într-un scenariu apocaliptic vorbim de mii de cazuri, nu vom putea interna pacienţi cu forme uşoare de boală, ar fi ca şi cum am interna un pacient cu o răceală uşoară.”, mai spune medicul infecţionist Dr. Valeriu Gheorghiţă, în inferviul acordat publicaţiei life.ro