Dr. Rareş Simu: Bolile autoimune pot fi provocate de traume emoţionale

2 rares simu jpg jpeg

Află care este rolul sistemului imunitar, cum poate fi stimulat, care este legătura sa cu bolile autoimune de la medicul Rareş Simu, specialist în alergologie şi imunologie clinică.

Click Sănătate: Ce este sistemul imunitar şi ce rol are?

Rareş Simu: Sistemul imunitar este extrem de complex, este o armată de apărare a organismului uman. Inclusiv pielea face parte din alcătuirea sistemului imunitar. Există acele bariere mecanice de la nivelul pielii şi al mucoaselor, prezente în prima linie de apărare. Sistemul imunitar are două roluri majore: producerea de anticorpi, proteine care atacă substanţele străine pentru a le elimina din corp, acesta fiind numit sistem imun umoral. Un alt rol este producerea de celule sangvine speciale, printre care un rol major îl au limfocitele T, care pot ataca direct substanţele străine organismului, acesta fiind denumit sistem imun celular.

C.S. Există recomandări pentru produse naturale şi alimentare care contribuie la întărirea sistemului imunitar?

R.S.  Sunt multe plante cu efecte imunomodulatoare dovedite, echinacea şi gheara-mâţei fiind folosite frecvent în tratamentul natural al unor boli ale imunităţii. Propolisul are peste 200 de substanţe benefice organismului uman, printre care vitamine, mine­rale, antioxidanţi, substanţe antiinflamatoare, chiar şi antibiotice naturale. Tinctura de plop negru – propolisul vegetal – are certe proprietăţi imu­no­modulatoare. Antioxidanţii, care includ vitamine şi anumite elemente ca sele­niul sau zincul, au un rol foarte important în protecţia sistemului imunitar. De exemplu, 30-40 de picături din tinctură de propolis, de două ori pe zi sau un gram de extract de usturoi pe zi contribuie la întărirea sistemului imunitar. În plus, este absolut necesară o alimentaţie adecvată, bogată în fructe şi legume proaspete, dar şi sucuri de fructe şi legume. O cură cu suc de kiwi sau consumul ceaiului de măceşe ajută sistemul imunitar să fie „paznic de nădejde” în faţa atacurilor virale din această perioadă.

C.S. Care este legătura între bolile autoimune şi sistemul imunitar?

R.S. Din punctul de vedere al medici­nei alternative, cauza apariţiei acestor boli este considerată dere­gla­rea centrului de control al siste­mului imunitar, care confundă celula proprie cu o celulă străi­nă organis­mu­lui şi atunci o atacă, pentru a o elimina. Pentru un tratament corect este nevoie să se identifice ce a dus la acest dezechilibru (trauma emoţională, sentimente de nervozitate, anumite frustrări legate de relaţiile cu cei dragi sau cu colegii de la muncă). Odată identificată sursa dezechilibrului, terapia trebuie să se îndrepte în direcţia respectivă, ceea ce va duce automat la reechilibrarea sistemului imun şi la evoluţia favorabilă a bolii. Unele boli autoimune duc la incapacitate temporară de muncă, altele duc la invaliditate sau dependenţă de o persoană apropiată.

C.S. Există un segment de vârstă mai expus la riscul de îmbolnăvire?

R.S.  Majoritatea bolilor autoimune debutează la adultul tânăr, pe măsura ce se înaintează în vârstă, scade riscul de declanşare al unei boli autoimune. O boala autoimună poate să apară totuşi, la orice vârstă, inclusiv la copii, sau la persoanele în vârstă.

C.S. Pot fi prevenite bolile sistemului imunitar?

R.S.  În primul rând, contează  modul de viaţă, de gândire, de interac­ţio­nare cu ceilalţi. Stresul, după cum se ştie, este un factor agravant major. Multe dintre aceste boli se declaşează în urma unei traume emoţionale.

CV

Absolvent al Facultăţii de Medicină „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca

Specialist imunologie şi alergologie

Specialist în medicină de urgenţă

Specializare în Homeopatie la Colegiul Regal de Homeopatie din Londra 

Foto - Centrul de Sanatate Armonia