Dr. Doina Goşa: Donarea de sânge scade riscul de infarct şi accident vascular cerebral

1 646x404 jpg jpeg

„Sângele înseamnă viaţă” nu e doar o zicală, e un adevăr, pentru că sângele este necesar în transfuzii şi transplanturi, în tratamentul cancerului, în hemoragii acute şi în multe intervenţii chirurgicale laborioase. Care sunt beneficiile donării de sânge, cine poate dona şi cine are contraindicaţie aflăm de la Dr. Doina Goşa, medic hematolog.

În ce proporţie reuşeşte Centrul de Transfuzie să deservească spitalele care au nevoie de sânge? Când se vorbeşte de un deficit de sânge?

Noi asigurăm spitalele cu sânge în proporţie de 60 - 70%,  uneri şi mai mult, însă cu ajutorul centrelor de transfuzie din jur: Piteşti, Ploieşti, Buzău, Slobozia, Galaţi etc. De regulă, suferă bolnavii care au operaţii programate şi care se pot amâna. Problema în Bucureşti este că sunt foarte multe spitale, în jur de 60, iar centrul nostru este unul singur. Sigur, există şi situaţii în care asigurăm sângele în proporţie de 100%, cum ar fi nevoia de masă eritrocitară şi plasmă, dar pacienţilor cu Rh pozitiv. Probleme sunt cu trombocitele şi cu sângele de grup şi Rh negativ. De exemplu, tocmai avem o problemă cu AB IV negativ, care este foarte rar, şi noi avem 4 pacienţi în 4 spitale cu nevoie de sânge si trombocite de acest grup.

În ce scopuri este folosit sângele donat?

Sângele donat este folosit în transfuzii şi în foarte multe situaţii şi boli: în toate anemiile acute şi cronice, indiferent de etiologie; în intervenţiile chirurgicale laborioase care se soldează cu pierdere mare de sânge (de exemplu, nicio operaţie ortopedică nu se poate face fără suport transfuzional, îndeosebi protezele, indiferent de ce articulaţie necesită; transplantul de ficat, măduvă, rinichi, plămâni etc; suport în tratamentul cancerelor, indiferent unde sunt localizate sau de ce etiologie sunt; în accidentele de tot felul care se soldează cu politraumă, caz în care reprezintă urgenţă majoră; la toţi pacienţii care au afecţiuni congenitale care se soldează cu anemie (talasemia, hemofilia etc.); în hemoragii acute de tot felul, inclusiv hemoragia la naştere. Uneori se întâmplă să aibă nevoie şi nou-născuţii.

Pentru ce intervenţii medicale sunt necesare cele mai mari cantităţi de sânge?

Cele mai mari cantităţi de sânge necesită transplantul, indiferent de ce organ este vorba, şi tratamentul de suport al cancerului, care necesită uneori tratament timp de un an.

Românii sunt în coada clasamentului european la donarea de sânge. De ce ar fi nevoie pentru a convinge mai multe persoane să doneze constant?

Da, românii sunt în coada clasamentului european, nu ştiu de ce. Presupun că oamenii nu sunt educaţi să ofere în mod altruist ceva fără să primească altceva înapoi, cred că nu avem conştiinţa întrajutorării celui aflat în nevoie. În alte ţări sunt foarte dezvoltate voluntariatele, la noi abia dacă există!

Care sunt beneficiile donării de sânge pentru organism şi ce alte avantaje are un donator?

Donarea de sânge are beneficii certe, cum ar fi: monitorizarea stării de sănătate; scăderea riscului de a face accident vascular cerebral şi infarct de miocard; în cazul unei situaţii de urgenţă la care ar fi expus donatorul, acesta ar suporta mai uşor o pierdere acută de sânge, fiind antrenat să piardă sînge; în plus, satisfacţia de a salva o viaţă nu se compară cu nimic altceva. Nu în ultimul rând, sunt cele 7 tichete de masă, o zi liberă la serviciu, reducerea pe transportul în comun pentru o lună sau bilete la teatru.

Ce reacţii adverse are donarea de sânge şi cât de frecvente sunt?

Nu există efecte adverse la donarea de sânge, cu excepţia lipotimiei, care apare doar dacă donatorului îi este foarte frică. Nu sunt foarte frecvente, în general apar în număr mai mare vara, pe caniculă, şi la donatorii aflaţi la prima donare.

Ce persoane au contraindicaţie de a dona sânge?

Donatorul de sânge trebuie să fie perfect sănătos, nu este permis să doneze dacă are o boală acută sau cronică, deoarece pune în pericol atât viaţa pacientului, cât şi pe a sa proprie, dacă donează fiind bolnav.

Ce condiţii esenţiale trebuie să îndeplinească o persoană care vrea să devină donator?

Condiţia esenţială este să fie sănătos, să aibă peste 50 de kg, între 18 - 60 de ani, să nu aibă tratamente stomatologice şi tatuaje făcute mai recent de 6 luni.

La ce intervale poate o persoană să doneze sânge?

O persoană poate dona sânge la un interval de minim 2 luni, dar să nu depăşească 5 donări pe an bărbaţii şi 4 donări femeile.

Cum trebuie să se pregătească o persoană care corespunde criteriilor de donator înainte de a i se lua sânge?

Trebuie ca persoana să mănânce un mic dejun obişnuit, să se hidrateze, să nu consume alcool cu 48 de ore înainte de donare şi să fie odihnită!

Unde pot dona sânge persoanele care nu au un centru de transfuzie în apropierea localităţii de domiciliu?

Donarea se face la centrele de transfuzie, iar în Bucureşti, la Spitalul Universitar de Urgenţă, la Spitalul de Urgenţă Floreasca şi la Institutul Clinic Fundeni.

C.V.

  • Medic hematolog, director al Centrului de Transfuzie Sanguină din Bucureşti
  • Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova