Displazia renală, boala din cauza căreia Sarah Hyland (Modern Family) a vrut să se sinucidă

1 sarah hyland jpg jpeg

Bolile nu ocolesc pe nimeni, indiferent de statutul social. Sarah Hyland a suferit de depresie din cauza problemelor de sănătate precum displazia renală şi endometrioza.

Displazia renală i-a complicat viaţa

Actriţa Sarah Hyland (interpreta personajului Haley Dunphy din serialul american „Modern Family”), în vârstă de 28 de ani, are displazie renală, boală din cauza căreia a făcut dializă şi a trecut până acum prin două transplanturi, unul în 2012 şi unul în 2017. De asemenea, a fost diagnosticată cu endometrioză şi a fost supusă unor noi operaţii. Anul trecut, tânăra actriţă a declarat pentru revista Self că a fost depresivă din cauza problemelor frecvente de sănătate, care au costat-o multe drumuri la spital de-a lungul timpului. De asemenea, invitată la The Ellen DeGeneres Show, Sarah Hyland a mărturisit că a fost foarte aproape de a se sinucide şi chiar începuse să compună în minte scrisori de adio, în care le explica apropiaţilor de ce vrea să-şi ia viaţa şi îi asigura că nu au nicio vină pentru gestul ei. În prezent, statea de sănătate a actriţei are parte de suişuri şi coborâşuri, dar a decis că viaţa merge mai departe, mai ales că luna trecută s-a logodit cu iubitul ei din ultimii ani, Wells Adams.

Ce este displazia renală?

Displazia renală apare atunci când rinichii nu se dezvoltă corespunzător în timp ce fetusul creşte  în uter. Anatomia umană include doi rinichi, fiecare de mărimea aproximativă a unui pumn, care filtrează ceea ce corpul nu poate folosi din sânge, inclusiv apa în exces. Dacă rinichii nu funcţionează adecvat, şi alte părţi ale corpului vor avea de suferit. În displazia renală, ţesutul normal al rinichilor este înlocuit cu chisturi multiple, incapabile să filtreze sângele. Un copil cu displazie renală este la risc să dezvolte infecţii ale tractului urinar, hipertensiune şi cancer la rinichi.

Dacă doar unul dintre rinichi este afectat, e posibil ca persoana să nu aibă nevoie de tratament, deoarece al doilea rinichi va prelua şi sarcinile celui bolnav. Dacă ambii rinichi sunt atinşi de boală, persoanele suferinde de displazie vor avea nevoie de dializă sau de transplant pentru a supravieţui. Până în prezent, nu s-a descoperit nicio metodă sigură prin care displazia renală să poată fi prevenită. Un stil alimentar echilibrat şi evitarea anumitor medicamente în timpul sarcinii ar putea feri copilul de displazia renală sau alte afecţiuni.

Sursă foto: pagina de Instagram Sarah Hyland

Citeşte mai multe despre displazia renală şi alte boli ale rinichilor:

Analizele urinei pot detecta bolile renale 

4 lucruri de evitat pentru a menţine sănătatea rinichilor