Dislexicii recunosc mai greu vocile celorlalţi

1 2 jpg jpeg

Dislexia, o tulburare care afectează capacitatea de a învăţa să scrii şi să citeşti, nu afectează inteligenţa sau vederea. Acest lucru este cunoscut. Ce nu se ştie însă este ce anume determină apariţia ei. „Toţi sunt interesaţi să afle care sunt cauzele dislexiei, pentru a o putea preveni“, spune neurologul John Gabrieli, de la „Massachusetts Institute of Tehnology“.

În consecinţă, experţii au supus la un test mai mulţi adulţi, dintre care jumătate dislexici.

Aceştia au urmărit o serie de clipuri în care apăreau un clovn, un mecanic şi un sportiv, care vorbeau când în limba engleză, când în limba chineză.

Practic, în ce a constat testarea: voluntarii au vizionat filmuleţele, dar când a venit partea cu asociatul personajelor şi limba vorbită, doar jumătate dintre ei au identificat cuvintele chinezeşti. Acelaşi procentaj fiind valabil şi în cazul limbii engleze. Cei în cauză erau dislexici.

Ceilalţi au asociat corect în proporţie de 70% personajele cu limba pe care o vorbeau.

Richard Wagner, specialist în psihologie la „Florida State University“, este de părere că rezultatele experimentului furnizează dovezi clare că dislexia are legătură cu deficitul fonologic. Mai precis, dislexicilor le e greu să folosească sunetul în procesarea cu scrisul şi vorbitul.