Dieta TLC scade colesterolul „rău“

2 jpg jpeg

Există 2 tipuri de colesterol: cel de tip LDL, adică cel „rău“, care dacă este în exces se depune pe vasele sangvine ducând la îngroşarea acestora, şi cel de tip HDL (colesterolul „bun“), care nu numai că nu se depune pe vasele de sânge, dar dacă are o valoare ridicată va proteja inima.

Ce înseamnă dieta TLC

Este vorba despre un program terapeutic complex care implică mai multe schimbări în viaţa ta de până acum. Pentru a reduce colesterolul LDL e necesar să renunţi la alimentele nesănătoase, să faci exerciţii fizice zilnic (minimum 30 de minute, la intensitate moderată), să dai jos kilogramele în exces şi să renunţi la fumat, notează webmd.com.

Înainte de a te apuca acest regim de viaţă, cere acordul medicului. Specialiştii spun că dacă doctorul ţi-a recomandat să iei medicamente pentru reducerea nivelului de colesterol „rău“, aceste obiceiuri sănătoase (alimentaţie echilibrată, sportul...) chiar vor susţine medicaţia respectivă. Faptul că vei consuma alimente benefice pentru organism, te va ajuta să scazi colesterolul „rău“, să îmbunătăţeşti sănătatea sistemului cardiovascular, dar şi să slăbeşti.

Ce să mănânci în fiecare zi

Dieta TLC nu este un plan plin de restricţii, care te va face să te înfometezi, ci din contră, explică cei de la womenshealthmag.com. Vei mânca o varietate de alimente, sub formă de porţii mici: legume, produse animaliere, slabe în grăsimi, fructe, cereale integrale. Iată cum va arăta dieta zilnică:

Fructe: 2-4 gustări

Legume sau fasole ori mazăre: 3-5 porţii

Cereale (orez, grâu integral): minim 6 porţii

Carne slabă (peşte sau pasăre): maxim 5 porţii de mărimea a 2 ouă întregi

Lactate slabă sau fără grăsimi: 2-3 porţii

Grăsimi şi uleiuri nesaturate: avocado, ulei de măsline, fructe de mare, nucile proaspete, seminţe de in. Nu trebuie să consumi o cantitate mare de acest tip de grăsimi, ci trebuie să ţii cont de câte calorii are nevoie organismul tău zilnic.

Ce să eviţi

Evită brânza şi untul. Nu consuma alcool şi nici produse de patiserie, maioneză, carne roşie, zahăr, făină albă. Ai grijă la câtă sare consumi, pentru că un consum ridicat de sare creşte presiunea arterială şi contribuie la apariţia bolilor de inimă.