Dieta corecta de la 20 la 50 de ani

1 2 jpg jpeg

Ce ar trebui sa mananci la 20 de ani

La 20 de ani, trebuie sa consumi 1.000 de miligrame de calciu pe zi. De exemplu, o ceasca de iaurt contine putin peste 300 de miligrame. Alte surse bogate in calciu sunt branza, tofu, fasolea si unele legume cu frunze verzi. Organismul are nevoie si de vitamina D, 400 UI pe zi, pentru ca oasele sa asimileze calciul. Din dieta nu trebuie sa-ti lipseasca nici proteinele, care se gasesc in carnea slaba de pasare, peste, oua, fasole, tofu si lactatele cu continut scazut de grasimi, si nici potasiul, care se gaseste in banane, capsune, salata verde, broccoli. Importanti sunt si acizii grasi Omega-3. Acestia cresc nivelul de serotonina, o substanta responsabila de starea de fericire. Somonul si tonul sunt cea mai buna sursa de acizi grasi Omega-3, insa nici nucile si semintele de in nu sunt de neglijat.

Ce ar trebui sa mananci la 30 de ani

La 30 de ani, incep sa se vada semnele unui stil de viata nesanatos si apar bolile modernitatii, precum diabetul sau hipertensiunea arteriala. Printre nutrimentii-cheie de care ai nevoie la aceasta varsta se numara acidul folic si fierul. Acidul folic este esential pentru a sustine o sarcina, pentru a preveni defectele tubului neural la nou-nascut si a ajuta corpul sa faca celule noi. Acesta se gaseste in nuci, sparanghel, spanac, broccoli, avocado, suc de portocale si cereale integrale. Fierul se gaseste in scoici, carne de vita macra, cereale, soia, seminte de dovleac si pasari de curte fara piele. Fitonutrimentii sunt si ei esentiali la aceasta varsta. Contin antioxidanti, care incetinesc procesul de imbatranire, impiedica aparitia bolile cardiovasculare si cancerului. Fitonutrimentii se gasesc in ciocolata neagra, vinul rosu si cafeaua.

Ce ar trebui sa mananci la 40 de ani

La aceasta varsta, ar trebui sa mananci la fiecare trei- patru ore ca sa accelerezi metabolismul si sa-ti mentii greutatea. Pe masura ce te apropii de menopauza, estrogenul din oase incepe sa scada. In prima faza a menopauzei, pierderea de masa osoasa este marcata prin perturbari ale balantei calciului. In mod ironic, absorbi mai putin calciu din alimentele pe care le consumi, de aceea este esential sa obtii 1.000 de miligrame pe zi de calciu, din lapte sau luand suplimente de vitamine. Vitamina D este un nutriment esential si la aceasta varsta, caci ajuta organismul sa absoarba calciul, protejeaza impotriva cancerului de san si de colon si chiar impiedica pierderea auzului. Fibrele ajuta la scaderea colesterolului. Acestea se gasesc in fructe, legume si cereale integrale.

Ce ar trebui sa mananci la 50 de ani

Studiile efectuate in Marea Britanie si Statele Unite ale Americii au aratat ca dietele cu continut scazut de calorii pot creste durata de viata si pot reduce riscul aparitiei bolilor de inima, cancerului, accidentelor vasculare cerebrale si diabetului. Menopauza este inevitabila la aceasta varsta, dar exista multe masuri alimentare pe care le poti lua pentru a usura simptomele neplacute care vin la pachet cu aceasta noua etapa din viata: tulburari de dispozitie, dereglari ale somnului, disfunctii sexuale, uscaciunea mucoasei vaginale, bufeuri. O dieta bogata in produse din soia ajuta organismul sa absoarba calciul mai eficient. Unii experti considera ca doua pahare de lapte de soia pe zi pot reduce bufeurile cu pana la 50%. Se crede si ca alimentele, precum nucile, ciupercile, semintele de in, fructele si leguminoasele au un efect similar cu soia. Consumul de calciu in timpul menopauzei si la varste mai inaintate este, de asemenea, esential. Grasimile saturate, alimentele prelucrate, fumatul si cofeina inhiba consumul de calciu, asa ca incearca sa le eviti. Schimbarile de dispozitie, depresia si insomnia sunt alte efecte secundare ale menopauzei. Consumul alimentelor bogate in zinc (carne si produse lactate, cereale integrale), magneziu (cereale integrale, fructe cu coaja lemnoasa, carne de porc, nuci, produse lactate) si legume verzi contribuie la usurarea acestor simptome.