Dieta corectă dacă ai calculi biliari

1 2 jpg jpeg

Vezica biliară (colecistul) este situată sub ficat, fiind legată de acesta prin ductul hepatic. Ea colectează bila, un lichid care conţine colesterol, săruri biliare şi lecitină, pe care le eliberează mai apoi în intestinul subţire şi stimulează astfel digestia. Calculii biliari apar atunci când bila conţine colesterol în exces, iar acesta se cristalizează şi se lipesc de vezica biliară. Ei blochează eliberarea bilei şi, din acest motiv, apar infecţiile şi alte complicaţii asociate.

Printre simptomele care anunţă pietrele la fiere se numără durerile puternice în partea dreaptă a abdomenului sau în spate, senzaţia de greaţă şi transpiraţiile care apar în 30 de minute după terminarea mesei. Operaţia de colecist se impune doar atunci când simptomele sunt din ce în ce mai dese, iar boala nu poate fi ţinută sub control prin regim alimentar.

Cât mai multe legume

Pentru ca fierea şi ficatul să nu fie suprasolicitate, celor care au calculi biliari li se recomandă alimentele cât mai proaspete şi cu un conţinut redus de grăsimi. Legumele au multe fibre, precum şi apă, ceea ce le face uşor de digerat. Printre legumele permise se numără morcovii, cartofii, dovleceii, spanacul, salata verde, roşiile şi fasolea verde. Ele pot fi garnitură pentru carnea slabă, cum este cea de pasăre sau peşte, cu un conţinut redus de grăsimi (şalău, păstrăv, biban, calcan).

În ceea ce priveşte produsele lactate, ele trebuie să fie cât mai degresate: iaurt, lapte bătut, brânză de vaci proaspătă şi nefermentată. Fructele trebuie să aibă un conţinut mare de apă, cele mai potrivite pentru bolnavii de colecist fiind merele, perele, strugurii, pepenii verzi, prunele şi piersicile. Produsele de panificaţie sunt permise atât timp cât sunt preparate din făină integrală. Poţi consuma fără probleme miere, marmeladă sau dulceţuri, dacă acestea din urmă sunt produse în casă.

Fără condimente sau carne grasă

Anumite alimente sunt mai greu de digerat şi pot declanşa crize de fiere. Lista acestora poate fi diferită, în funcţie de toleranţele alimentare. Totuşi, medicii recomandă evitarea cărnii grase, mai exact a celei de porc şi de raţă, a mezelurilor (salamuri, cârnaţi) şi a afumăturilor.

Din frigider trebuie să lipsească şi brânzeturile fermentate şi produsele lacate grase, cum este smântâna. Prăjiturile cu creme sau din multe ouă ar trebui, de asemenea, evitate. Condimentele în exces şi alcoolul sunt interzise.Omleta grasă, ouăle prăjite, maioneza, găbenuşul în cantitate mare nu sunt recomandate.

Fiert, nu prăjit!

Nu doar anumite alimente declanşează crizele de fiere, ci şi modul în care sunt preparate. De pildă, carnea de pui este recomandată, dar atunci când este prăjită ea devine o mâncare interzisă. Alimentele permise trebuie consumate în salate, preparate la cuptor, la aburi sau fierte şi în nici într-un caz prăjite. Supele, ciorbele, tocăniţele uşoare, fără adaos de ulei, grătarele nu ar trebui să lipsească din alimentaţia bolnavilor de colecist.

Atenţie!

Condimentele precum hreanul, piperul, boia iute sau muştarul pot fi iritante şi din acest motiv nu trebuie adăugate în preparate.

Sfatul specialistului

2 jpg jpeg

Dr. Elena Tănase, medic specialist medicină internă, masterand Nutriţie şi Siguranţă Alimentară, Medicover, Bucureşti

Există factori de protecţie care previn dezvoltarea calculilor biliari: tratamentul cu statine (medicamente care normalizează colesterolul circulant), aportul de vitamina C (în special la femei), consumul moderat de cafea, proteinele din surse vegetale, grăsimile mono şi polisaturate (uleiurile vegetale sunt principala sursă).

Alimentaţia săracă în fibre şi excesivă în grăsimi şi proteine de origine animală va favoriza dezvoltarea calculilor biliari. Cu alte cuvinte, consumul redus de legume, fructe, produse din cereale integrale (pâine integrală, orez, paste integrale), asociat cu consumul în exces al cărnii şi produselor din carne grasă (mici, cârnaţi, mezeluri) sau de brânzeturi grase creşte riscul de litiaza biliară. Nu acelaşi risc îl comportă consumul ocazional sau moderat cantitativ.