Dieta care-ţi ţine de cald

1 2 jpg jpeg

Ştiai că există alimente care „ţin de cald”? Nu te speria dacă observi că, odată cu venirea iernii, pofta ta de mâncare creşte. Este o reacţie normală a organismului, care încearcă să depoziteze un strat protector de grăsime. În acelaşi timp, consumăm mai multe calorii pentru a funcţiona. Proteine mai multe Eschimoşilor nu le este frig pentru că alimentaţia lor tradiţională este bogată în grăsimi „bune” de tipul acizilor graşi esenţiali Omega 3, care provin din peşte. Noi ne mulţumim cu preparate din carne, care ar trebui consumate în cantităţi rezonabile zilnic. Mâncărurile bogate în proteine „ţin de cald”. De aceea, iarna pofta de mâncare creşte şi simţim nevoia să mâncăm mai multă carne, pentru că organismul „cere”. Bea supe calde Supele calde şi picante sunt alimentul de bază în anotimpul rece. Ghimbirul, ardeiul iute şi usturoiul trebuie să nu lipsească din preparate, pentru că ajută la circulaţia sângelui, iar băuturile şi alimentele calde ajută la creşterea temperaturii corpului.

Nu consuma băuturi fierbinţi când eşti răcit, deoarece acestea usucă mucoasa faringelui şi poate produce arsuri, iar prin aceste leziuni pot intra bacterii în organism. Mănâncă lactate, mai ales iaurt, bacteriile bune din el luptă împotriva virozelor. Pentru a ajuta la fixarea calciului în organism, fă o cură de vitamina D în lunile de iarnă.

Nu uita de fructe şi de legume!

Cartofii dulci, dovleacul, dovleceii şi păstârnacul au un conţinut ridicat de vitamina A şi C, care întăresc sistemul imunitar, adică scutul împotriva bolilor.

De aceea, trebuie să nu lipsească din meniul iernii. Usturoiul trebuie consumat frecvent, pentru că are proprietăţi antivirale şi antifungice.

Lintea, fasolea, mazărea şi orezul au conţinut scăzut de grăsimi, dar sunt bogate în proteine, carbohidraţi şi fibre, ceea ce le recomandă consumului în sezonul rece. Citricele, merele şi bananele sunt o bună sursă de vitamine şi se găsesc toată iarna.