Dezinfectanţii atacă pielea. Dermatologul Oana Clătici ne spune cum o îngrijim

1 oana clatici si maini jpg jpeg

În contextul limitării răspândirii virusului Covid-19, cea mai bună metodă de a preveni îmbolnăvirea este dezinfectarea suprafeţelor pe care le atingem des şi spălatul pe mâini cu apă şi săpun. Însă dezinfectanţii şi produsele cu agent mare de curăţare usucă şi pot irita pielea. Ce este de făcut? Dermatologul a făcut un ghid de protecţie a pielii în aceste vremuri.

Virusul supravieţuieste câteva zile pe suprafeţe, plastic, metal, hârtie, şi pătrunde în organism prin intermediul căilor respiratorii: nas, gură. Virusul acesta, explică specialistul, are o vulnerabilitate, mai precis are un <<înveliş>> protector alcătuit din lipide (grăsimi), care este distrus cu uşurinţă. Ce îl distruge cel mai uşor? Apa cu săpun. Spuma rezultată distruge stratul de grăsime şi virusul moare.

Este important să spălăm frecvent mânile cu apă şi săpun, 20 de secunde, cu apă caldă, peste 25 de grade C şi să folosim dezinfectanţi pe bază de alcool (minimum 65% alcool), pentru că aceştia funcţionează într-un mod similar săpunului. “Apa oxigenată ajută mult, deoarece peroxidul dizolvă proteina virusului, dar utilizată în stare pură poate afecta pielea”, atrage atenţia Oana Clătici, dermatolog la Spitalul Universitar Bucureşti.

Specialistul recomandă să nu “vă atingeţi faţa (nu vă atingeţi gura, nasul şi ochii cu mâinile) fără a vă asigura că sunteţi spălaţi pe mâini. Apoi spălaţi-vă şi pe faţă (nu uitaţi de narine, urechi şi gât). Ideal ar fi să faceţi un duş (iar pentru cei care sunt expuşi profesional, de exemplu, se recomandă spălarea zilnică şi a părului”.

Cum îngrijeşti pielea normală sau pe cea aspră, cu roşeaţă

Spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun poate distruge bariera cutanată, adică îndepărtează filmul lipidic protector de pe suprafaţa pielii, iar aceasta devine uscată, aspră, apare roşeaţa, mâncărimea, apoi fisurile dureroase. Cel mai mult are de suferit pielea atopică, spune specialistul, şi persoanele care au deja probleme dermatologice. Fisurile sunt, de fapt, poarta de intrare pentru infecţiile bacteriene, micotice şi virale.

De aceea, dermatologul Oana Clătici recomandă să “aplicaţi o cremă specială pentru mâini - de câteva ori pe zi şi obligatoriu seara, la culcare. Există, în farmacii, creme speciale destinate mâinilor care au fost expuse la agresiuni din exterior (care conţin uree, vitamina A, vitamina E, dexpanthenol, acid hialuronic). Dacă aţi dezvoltat o eczemă iritativă la nivelul mâinilor (dermatită alergică de contact), aţi putea avea nevoie de un antihistaminic pe cale generală, un dermatocorticoid topic pentru câteva zile sau chiar de o cremă cu efect antibiotic, dacă s-a produs o suprainfectare”.

Specialistul recomandă utilizarea unei creme hidratante pe tot corpul, imediat după duş. De asemenea, chiar dacă rămânem în casă, îngrijirea feţei trebuie să urmeze ritualul zilnic, pentru că pielea are ciclul ei de descuamare şi de înlocuire a celulelor vechi cu cele noi: demachiere, aplicarea unei loţiuni tonice şi a cremei specifice tipului de ten (nu uitaţi de zona ochilor).