Deviaţia de sept nazal - Totul despre această operaţie

1 2 jpg jpeg

Nasul este organul care permite funcţionarea corespunzătoare a sistemului respirator. Acesta filtrează, purifică, umidifică şi înclăzeşte, la nevoie, aerul pe care îl respirăm.

Pe lângă faptul că au senzaţia aproape permanentă de nas înfundat, perosoanele cu deviaţie de sept nazal se pot confrunta şi cu scăderea mirosului, cu senzaţia de uscăciune şi de iritaţie a mucoasei nazale ceea ce poate duce la sângerări.

Sforăitul şi apneea în somn sunt alte neplăceri cauzate de deviaţia de sept. De aceea, în astfel de situaţii medicul poate decide că este nevoie de operaţie, o procedură nu foarte complicată ce durează între 60 şi 90 de minute.

Operaţia de corectare a deviaţiei de sept nazal se poate face cu anestezie generală sau locală. Astfel, medicul face o incizie în interiorul nasului, îndepărtează mucoasa care acoperă cartilagiul şi osul deviat şi apoi îndreaptă septul deformat.

Uneri poate fi necesară scoaterea unor aşchii osoase sau susţinerea septului cu mici atele care sunt îndepărtate după câteva zile. De obicei, nu este necesară pansarea, ci doar folosirea unor tampoane nazale pentru a împiedica sângerarea. Se poate pleca acasă după 3-4 ore de la intervenţie. Recuperare uşoară

Timp de 24-36 de ore după intervenţie, persoana operată poate avea o sensibilitate sau dureri uşoare la nivelul nasului. Pentru a reduce disconfortul, medicul poate recomanda calmante, iar pentru a preveni complicaţiile - antibiotice.

Compresele cu gheaţă în jurul nasului pot fi şi ele de ajutor. De asemenea, nu este indicat ca pacientul să sufle nasul sau să strănute cu gura deschisă. Activităţile de zi cu zi pot fi reluate după trei-patru zile de la intervenţie, iar la serviciu se poate merge după circa şapte zile.

În cazul în care în acest timp apar sângerări abundente, dureri intense, febră sau dificultăţi de respiraţie, este indicat un control medical imediat, deoarece poate fi vorba de complicaţii postoperatorii.