Destinatii exotice – cinci probleme medicale care iti pot strica vacanta

1 maldive jpg jpeg

Din ce in ce mai multi romani prefera ca, in sezonul rece, mai ales in perioada sarbatorilor de iarna, sa isi programeze o vacanta intr-un loc exotic, iar destinatiile sunt numeroase: Goa, Republica Dominicana, Zanzibar, Thailanda etc.

Potrivit cercetatorilor, 1 persoana din 3 care merge in vacanta sufera de un asa-numit rau de concediu, cu manifestari diverse, de la raceala si migrena la crampe abdominale si toxiinfectii alimentare. Specialistii spun ca un posibil motiv ar fi ca organismul - care, in viata de zi cu zi, secreta hormonii de stres, precum adrenalina, ce il tine departe de posibile infectii - se relaxeaza in vacanta. 

In cazul destinatiilor exotice se adauga si o gama noua de bacterii si virusuri cu care organismul nu este obisnuit, dar si surse nesigure de alimente care pot provoca neplaceri digestive.

Vestea buna este ca exista remedii pentru orice tip de problema medicala care poate aparea intr-o vacanta.

Atunci cand te confrunti cu o toxiinfectie alimentara cauzata de consumul de alimente alterate sau apa contaminata, este bine sa ai la tine FILTRUM®, o solutie naturala care te poate ajuta sa elimini mai rapid manifestarile neplacute precum diareea, greata sau crampele abdominale. Asigura-te ca faci o vizita in farmacie inainte de plecare ca sa te bucuri de o vacanta fara griji. Afla mai jos care sunt problemele medicale cu care te poti confrunta.

Probleme digestive

Consumul de alimente alterate sau contaminate cu diversi agenti patogeni poate provoca toxiinfectii alimentare, cu manifestari neplacute, precum crampe, diaree, greata, varsaturi, stare de lesin si dureri de cap. Din acest motiv, din trusa medicala de urgenta nu ar trebui sa lipseasca un supliment natural care poate ajuta la eliminarea bacteriilor si toxinelor. Hidratarea este extrem de importanta, iar in acest sens pot fi de ajutor si sarurile de rehidratare, iar regimul alimentar ar trebui sa fie unul bland.

Totodata, prebioticele si probioticele pot preveni atat diareea, cat si constipatia, contribuind la cresterea nivelului de bacterii bune din sistemul digestiv.

image

Migrene

Lipsa de somn, renuntarea la mese, deshidratarea, consumul de alcool, cofeina, caldura sunt factori declansatori pentru migrena. Vacanta este asociata cu lipsa de rutina, din acest motiv cei care sufera de migrena pot fi foarte afectati. Solutia poate fi mentinerea unui program zilnic, mesele regulate si hidratare corespunzatoare, mai ales daca destinatia este una cu temperaturi destul de ridicate. 

Infectii respiratorii

Aparatele de aer conditionat sunt principalul vinovat in acest sens. Usuca aerul, fenomen care contribuie la uscarea mucoasei nazale, un teren propice pentru instalarea infectiilor. In acest caz, este foarte importanta mentinerea unei igiene stricte, cu spalarea frecventa a mainilor. Pot fi de folos curele de multivitamine si minerale asociate cu Omega-3 si probiotice, facute inainte de plecarea in concediu, pentru sustinerea sistemului imunitar.

Raul de miscare

Este o afectiune foarte comuna, care apare mai ales la persoanele ce folosesc pentru o perioada scurta de timp mijloace de transport cu care nu sunt obisnuite, precum avionul sau vaporul. In aceste momente, creierul primeste semnale contradictorii despre echilibrul si miscarile organismului, ceea ce provoaca ameteala si greata. In afara de metode diverse pentru calmare - privitul intr-un punct fix la orizont, muzica, etc., mai pot fi utile si medicamentele special concepute pentru astfel de situatii, care contin extracte naturale, precum ghimbirul.

Intepaturi de insecte

image

In tarile calde exista o mare probabilitate sa fii muscat de tantari, iar in unele regiuni, acestia pot fi purtatori de maladii grave, precum malaria, febra galbena si dengue. De asemenea, insecte precum furnicile, albinele, viespile pot intepa sau musca, provocand reactii diverse ale organismului, de la umflatura la inrosirea zonei afectate, mancarime si chiar febra. Potrivit specialistilor, exista cativa factori care predispun la muscaturile de tantari, precum transpiratia, consumul de alcool si sarcina. Astfel, din trusa de prim ajutor nu trebuie sa lipseasca substantele repelente, dar si cele de calmare a zonelor afectate. De asemenea, se recomanda tinutele care acopera mainile si picioarele, zone preferate de tantari.

Niciuna dintre neplacerile de mai sus nu ar trebui sa fie o piedica in calea unei vacante intr-un loc exotic, mai ales ca exista alti factori care pot compensa sau surclasa aceste neajunsuri. Potrivit unui studiu citat de publicatia britanica Daily Mail, vremea insorita contribuie, printre altele, la scaderea tensiunii arteriale, imbunatatirea calitatii somnului si cresterea nivelului de vitamina D, un compus care influenteaza pozitiv fertilitatea. De asemenea, cresc nivelurile de serotonina si dopamina, cunoscute drept hormonii fericirii.

 Sursa foto: Pexels.com