De ce sunt valoroase seminţele

1 2 jpg jpeg

Seminţele sunt bogate în magneziu, zinc, potasiu, fier, seleniu, calciu, vitaminele A, B, C, E. Pentru că sunt punctul 0 al plantelor, nu e de mirare că sunt alimente complexe. Sunt atât de dense în elemente nutritive, încât sunt foarte săţioase. Pot constitui, în sine, o masă, mai ales dacă sunt combinate între ele.

Sunt de evitat seminţele prăjite sau sărate, dar poţi să le perpeleşti 20 de secunde într-o tigaie, pe foc, pentru sporirea intensităţii aromei.

Pont

Păstrează mereu la îndemână un borcan cu seminţe crude de dovleac, unul cu seminţe de floarea-soarelui, de in, cânepă, chia şi susan. Mai ales susanul e o sursă excelentă de calciu, esenţial pentru densitatea osoasă.

Seminţe de floarea-soarelui

100 g Calorii 584 mg Proteine 26,5 Lipide 45 g Carbohidraţi 22,5 g

2 jpg jpeg

Seminţe de dovleac

100 g

Calorii 446 mg

Proteine 27 g

Lipide mononesaturate 45 g

Carbohidraţi 9 g

2 jpg jpeg

Seminţe de chia

100 g

Calorii 446

Proteine 17 g

Lipide 23 mg

Carbohidraţi 11 g

2 jpg jpeg

100 g

Calorii 534

Proteine 18 g

Lipide mononesaturate 32 mg

Carbohidrati 28,9 g