De ce este îngrijorătoare varianta californiană a noului coronavirus. Ce îi preocupă pe specialişti

1 coronavirus mutatii jpg jpeg

Varianta californiană a SARS-CoV-2, descrisă ca fiind posibil mai contagioasă, a devenit dominantă în California, ceea ce explică numărul ridicat de cazuri de COVID-19 şi al deceselor în acest stat american.

Grupul de mutaţii care caracterizează această variantă (B.1.427/B.1.429) justifică includerea ei în rândul celor „preocupante”, la fel ca şi cele detectate în Brazilia, Marea Britanie şi Africa de Sud.

Până la finalul lunii martie, varianta californiană ar putea fi responsabilă pentru aproape 90% din cazurile depistate în acest stat american faţă de circa 50% din prezent.

Potrivit unei cercetări efectuate de Charles Chiu, circulaţia concomitentă a celor două variante poate crea riscul unui „scenariu de coşmar”. Dacă două virusuri se întâlnesc într-o singură persoană, apare un schimb de mutaţii, cu risc de apariţie a unei tulpini şi mai periculoase a SARS-CoV-2.

Se pare că varianta californiană a noului coronavirus este şi mai contagioasă. Potrivit unei analize, persoanele infectate cu această variantă au avut o încărcătură virală nazofaringiană de două ori mai mare faţă de cele infectate cu alte variante ale coronavirusului.

În acelaşi timp, s-a observat şi că varianta californiană este mai rezistentă faţă de anticorpii generaţi de vaccinurile anti-COVID-19 sau de o infecţie anterioară.