De ce avem nevoie de minerale şi care sunt cele mai bune surse?

1 2 jpg jpeg

Iată câteva dintre cele mai importante minerale şi alimentele în care se găsesc. Cunoscând acest lucru, îţi vei putea alcătui meniul astfel încât să furnizezi corpului tău toate elementele de care are nevoie.

Calciu

Este important în dezvoltarea şi funcţionarea sistemului ososSe găseşte în produsele lactate, în gălbenuşul de ou, soia, mazăre, conopidă, broccoli, fasole. Lipsa de calciu produce senzaţii de amorţeală şi furnicături, cârcei, carii dentare, osteoporoza, stări de apatie sau depresive. Pentru a se fixa, calciul are nevoie de vitamina D, C şi magneziu.

Magneziul

Este important deoarece favorizează secreţiile gastrice şi hepatice, ajută la buna funcţionare a muşchilor cardiaci, a creierului, întârzie îmbătrânirea, reglează temperatura corpului şi previne formarea de calculi biliari şi renali. Magneziul se găseşte în cereale integrale, nuci, alune, migdale, mere, lapte, legume verzi. Carenţa de magneziu se manifestă prin migrene, ameţeli, tremurat, insomnie, fragilitatea unghiilor şi a părului, agravarea reumatismului, hipoglicemie.

Potasiu

Are un rol deosebit de important: susţine activitatea cardiacă şi stimulează inima să bată. Se găseşte în cartofi, roşii, fructe proaspete, lapte, cafea, ceai. Lipsa potasiului crează o stare de oboseală permanentă, crampe musculare, staări de nervozitate şi depresive, hipotensiune. Persoanele care consumă multă carne, iau cortizon sau laxative sau alcoolicii au deficit de potasiu.

Fierul

Cel mai important rol al fierului este legarea şi transportul oxigenului. Creşte rezistenţa la îmbolnăviri, combate senzaţia de oboseală şi menţine tonusul pielii. Alimentele bogate în fier sunt gălbenuşul de ou, cerealele integrale, ciupercile, spanacul, urzicile şi pătrunjelul. Lipsa fierului în organism duce la apariţia anemiei, stării de slăbiciune, migrene, oboseală şi paloare. Vitamina C ajută la asimilarea fierului.